VIDEO Magnusov jav spôsobuje prekvapivý fenomén

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 17:00 • 2 min
VIDEO Magnusov jav spôsobuje prekvapivý fenomén

HOBART – Skúšali ste už niekedy hodiť loptu z väčšej výšky? Keď ju však hodíte z odstatočne veľkej výšky a zatočíte ju smerom k sebe, tak sa stane niečo veľmi zaujímavé...

slovakia

left justify in out

Na kanáli Veritasium na YouTube sa objavilo video, na ktorom si tento jav vyskúšali. Derek Muler hodil loptu z Gordonovej priehrady v austrálskej Tasmánii z výšky 126,5 metra.

 

Pri prvom pokuse loptu iba pustil a tá dopadla na zem takmer priamo. Pri druhom pokuse však loptu zatočil k sebe a vyvolal tým tzv. Magnusov jav. Derek vo videu následne vysvetľuje tento jav a prečo tento fenomén spôsobí, že aj pri minimálnej sile dokáže tak dramaticky odkloniť loptu od svojej predpokladanej trajektórie.

 

 

Čo je Magnusov jav?

 

Magnusov jav je vznik bočnej sily pri obtekaní rotujúceho telesa prúdiacim plynom alebo kvapalinou. Prvýkrát tento jav podrobne opísal Gustav Heinrich Magnus v roku 1852. Prvá zmienka o tomto jave však pochádza už z roku 1672 od Isaaca Newtona. Pri Magnusovom jave teleso (valec, guľa) letiace v tekutine rotuje a vytvára okolo seba vír, pričom na teleso pôsobí sila takmer kolmá na smer prúdenia okolitého vzduchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona