Magnetická rezonancia by mohla pomáhať liečiť rakovinu

NETKY.SK • 19 August 2015, 13:05 • 2 min
Magnetická rezonancia by mohla pomáhať liečiť rakovinu

BRATISLAVA - Magnetická rezonancia by mohla pomáhať pri liečbe rakoviny.

slovakia

left justify in out

Tím vedcov z univerzity v anglickom Sheffielde úspešne otestoval metódu, pri ktorej s pomocou medicínskeho prístroja nasmerovali špeciálne liečivo k ťažko dostupným rakovinovým bunkám. Hoci nový spôsob liečenia ochorenia treba podrobiť ďalším testom, je prísľubom pre revolučnú liečbu rakoviny.


Magnetickú rezonanciu používajú lekári na odhalenie rakoviny. S novou metódou by ju ale mohli používať aj pri liečení, a to predovšetkým takých nádorov, ktoré sa nedajú operovať ako napríklad v mozgu či chrbtici. Jej výhodou je, že sa priamo zameriava na rakovinové bunky, pričom okolité tkanivo poškodzuje minimálne, čo pre pacienta predstavuje menšie vedľajšie účinky.


Vedci testovali techniku na myši s rakovinou prostaty, ktorá sa rozšírila do pľúc. Do tela zvieraťa injektovali špeciálnu látku - ľudské biele krvinky nesúce v sebe vírus zabíjajúci rakovinové bunky. Látku ešte predtým "zmagnetizovali" pridaním mikroskopických častíc železa. Keď už bola v tele myši, vedci dokázali s použitím magnetov prístroja kontrolovať jej pohyb a tak ju nasmerovať na želané miesto. Magnetická rezonancia dokázala okrem poháňania látky k nádoru zároveň sledovať jej polohu.


Podľa členky tímu Munitty Muthany má táto technika veľkú budúcnosť, pretože spája liečbu s prístrojom, ktorý je dostupný. "Musíme vykonať viac štúdií, no dúfame, že budeme môcť začať testovanie na pacientoch," uviedla pre BBC. "Musíme zistiť, či sú klinické skenery dostatočne silné a či vieme znížiť dĺžku času, počas ktorého musí byť pacient v prístroji. U myši terapia trvala 30 minút až hodinu," doplnila. Ako pre BBC povedal Nick Peel z organizácie Cancer Research UK, ide o fascinujúci nápad. "Použitie vírusu na zabitie tumorových buniek je jeden zo spôsobom, akým vedci používajú imunitný systém na liečbu rakoviny. No dostať vírus presne k jeho cieľu je skutočná výzva," povedal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona