Magda Vašáriová sa stala predsedníčkou ženského spolku Živena

NETKY.SK • 18 November 2013, 12:09 • 2 min
Magda Vašáriová sa stala predsedníčkou ženského spolku Živena

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR Magda Vášáryová sa stala predsedníčkou najstaršieho slovenského ženského spolku Živena. Do funkcie ju zvolili na valnom zhromaždení.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Vášáryová dnes pre agentúru SITA, zvolenie je pre ňu veľká česť. „Je mojou povinnosťou využiť kontakty, aby hlas Živeny bolo počuť v zahraničí,“ povedala. Jej cieľom je tiež dobudovať členskú základňu. Vášáryová chce nastaviť nové spôsoby komunikácie. Sľubuje novú internetovú stránku, ktorá je dnes podľa nej zastaraná. Chce tiež zmeniť stanovy, aby predsedníčka bola volená na určité funkčné obdobie.

Živena vznikla v 19. storočí. Jedným z jej cieľov bolo vzdelávanie žien. „Vzdelávanie je stále aktuálne. Živena založila školy, prvé jasle na Slovensku. Nám len stačí trošku zmodernizovať jej program z 19. storočia,“ konštatovala Vášáryová. Upozornila, že odbory Živeny v mestách a dedinách sú autonómne, majú svoje programy a preto jej úloha bude skoordinovať činnosť. „Živena spolupracovala v minulosti s Maticou slovenskou. Budem šťastná, ak sa mi podarí dosiahnuť, aby Živena nemala ten osud, ako má dnes Matica, ktorý je veľmi smutný,“ povedala s tým, že fantastickú tradíciu moderne mysliacich ľudí na Slovensku nemôžeme len tak nechať. 

Živena bola založená 4. augusta 1869 v Turčianskom Svätom Martine. Iniciátorom jej vzniku bol Ambro Pietor, ktorý vyzval na jej založenie v Pešťbudínskych vedomostiach. Ustanovujúce zhromaždenie sa konalo 4. augusta 1869 v rámci matičných slávností. Prvou predsedníčku sa stala Anna Pivková. Šíreniu osvety a vzdelania medzi slovenskými ženami pomáhal Almanach Živeny (od 1872), prvý ženský časopis Dennica (od 1898) a Letopisy Živeny (od 1896). V dvadsiatych rokoch 20. storočia Živena založila desať dievčenských škôl. Spolok školil pracovníčky a inštruktorky kurzov pre ženy. Popri varení a šití organizovala Živena kurzy o výchove, domácom hospodárstve, hygiene pre matku a dieťa, rady k voľbe povolania i o možnostiach domácej výroby. Živena bola aj za založením súboru Lúčnica v roku 1948. Po roku 1948 sa zlúčila Živena nedobrovoľne so Zväzom slovenských žien. Činnosť obnovila v roku 1990. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona