Magda Paveleková celý život rozdávala úsmevy na všetky strany

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 10:44 • 2 min
Magda Paveleková celý život rozdávala úsmevy na všetky strany

LEVICE – Herečka Magda Paveleková patrila k najobľúbenejším umelkyniam kvôli svojmu úsmevnému herectvu aj optimistickému fluidu, ktoré okolo seba ustavične šírila. V utorok 7. júna by sa dožila 85 rokov.

slovakia

left justify in out

Narodila sa ako Magda Lörinczová 7. júna 1931 v Leviciach, kde aj vyrastala a prežila šťastné detstvo. Rodičia podporovali jej túžbu stať sa herečkou, popri štúdiu na levickom gymnáziu jej umožnili získať aj znalosti z pohybovej kultúry, spevu a hry na gitaru. Patrila k zakladajúcim členom Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre (vtedy Krajského divadla), kde v roku 1949 zahájila svoju umeleckú kariéru. Sedemnásť sezón v Nitre bolo poznačených učením sa disciplíne, hereckej skromnosti a etike, teda vlastnostiam, ktoré jej v tom čase vštepoval hlavne Andrej Bagar. Vytvorila tam desiatky postáv, zväčša úsmevných, vyhovujúcich jej komediálnemu hereckému naturelu.

 

Po príchode do Bratislavy v roku 1965 vystupovala Paveleková najprv na scéne bývalej Tatra revue, kde sa z nej stala muzikálová hviezda. V septembri 1971 sa stala stálou členkou bratislavského divadla Nová scéna (NS). Počas 42 rokov pôsobenia na doskách NS, ale nielen tam, vytvorila množstvo čarovných postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Ostrovského, Čechova, Schillera, Moliera, Shawa, Tajovského, Stodolu, Chalúpku i ďalších zahraničných a domácich autorov. Publikum vždy očarila jej komediálnosť, ktorou pobavila a rozosmiala hľadisko, v rolách tragikomických zase privádzala k zamysleniu alebo úsmevu cez slzy. Vždy patrila medzi najobsadzovanejšie herečky. V bratislavskom Teatro Wüstenrot účinkovala s nesmiernym úspechom v kultovom muzikáli Mníšky a na Novej scéne vytvárala v Kubovi úlohu cigánky. Nechýbala ani v komédii Turecká kaviareň, ktorú uvádzalo divadlo West. Medzi ďalšie divadelné tituly, v ktorých predviedla svoj talent, patrili napríklad Donaha!, Klietka bláznov alebo Muzikálový večer.

 

Nezameniteľnú pani "Majdu" jej priaznivci roky vídali tiež v televíznych inscenáciách, filmoch, rozhlasových a televíznych zábavných reláciách. Dobrú náladu na Slovensku šírila cez zábavné programy v Slovenskom rozhlase, ako boli Minizábavník či Echorádio. Veľmi milo a úsmevne pôsobila zábavná relácia Bonzáčik (1999) a na jej vtipných poznámkach sa televízni diváci smiali aj v relácii Inkognito (2003). Pavelekovej hlas bol dobre známy aj z dabingu, a to najmä z maďarského animovaného seriálu Miazgovci (1969).

 

Za svoje originálne herecké majstrovstvo získala viacero ocenení. V roku 1982 to bol titul zaslúžilá umelkyňa a v roku 2007 prestížne ocenenie Kvet Tálie. Prezident SR udelil v januári 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry. V roku 2013 bola herečka uvedená do Siene slávy v rámci ankety Osobnosť televíznej obrazovky (OTO), ocenenie si prebrala už na vozíku.

 

Magda Paveleková zomrela 20. júla 2015 v Dunajskej Lužnej pri Bratislave vo veku 84 rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies