Mafiáni a teroristi sa dostali na čiernom trhu k slovenským zbraniam! Použili ich aj pri útokoch v Paríži

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 11:55 • 2 min
Mafiáni a teroristi sa dostali na čiernom trhu k slovenským zbraniam! Použili ich aj pri útokoch v Paríži

BUDAPEŠŤ – Na európsky čierny trh sa dostalo 10.000 vyradených a znefunkčnených zbraní zo Slovenska. Opäť sfunkčnené zbrane sa dostali k mafiánom a teroristom, ktorí ich aj použili, napríklad pri útokoch v Paríži. Píše o tom dnes maďarský denník, ktorý podotýka, že v krajinách Európskej únie sa práve uzavrelo zosúladené operatívne vyšetrovanie v súvislosti s ľahko upraviteľnými zbraňami.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie sa začalo v roku 2011 v reakcii na to, že príslušníci maďarského Protiteroristického centra (TEK) 10. októbra 2011 zhabali v bezcolnom sklade vo Vecsési takmer stovku zbraní. Vojenské zbrane, ktoré priviezlo do Budapešti lietadlo z Londýna, boli určené na budapeštianske nakrúcanie filmu v hlavnej úlohe s americkým hercom Bradom Pittom.

 

Denník podotýka, že v jednotlivých krajinách EÚ sú odlišné príslušné právne normy držby zbraní a v niektorých krajinách sú zákony veľmi benevolentné. Vo viacerých krajinách totiž stačí, aby zbraň bola znefunkčnená jediným prvkom. Napríklad stačí kovovou zápchou uzatvoriť hlaveň a potom môže byť zbraň použitá hoci aj v divadelnom predstavení.

 

Zásah maďarského TEK vzbudil pozornosť slovenských, poľských, švédskych, ale i talianskych orgánov. Svoje zákony týkajúce sa znefunkčnených zbraní následne Slovensko sprísnilo.

 

Podľa informácií z nemenovaných zdrojov polície pochádzali aj zbrane zhabané na jeseň 2011 vo Vecsési zo Slovenska a kovovou zátkou boli znefunkčnené tiež na Slovensku. Kúpila ich britská firma a prenajala ich na budapeštianske nakrúcanie filmu. O tento arzenál, ktorý sa dal opäť jednoducho upraviť na fungujúce zbrane, prejavili záujem aj predstavitelia organizovaného zločinu, avšak zásah TEK-u ich zámer prekazil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies