Mafián Maslák dostal v Česku za vydieranie podnikateľov 10 rokov väzenia

NETKY.SK • 26 November 2013, 13:34 • 2 min
Mafián Maslák dostal v Česku za vydieranie podnikateľov 10 rokov väzenia

ZLÍN - Krajský súd v moravskom Zlíne poslal dnes dopoludnia obávaného slovenského gangstra Miroslava Masláka na desať rokov do väzenia za vydieranie podnikateľov. Jeho spolupáchatelia si odsedia od troch do 8,5 roka väzenia. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Obžaloba chcela Masláka poslať na 11 rokov do väzenia za vydieranie, porušovanie domovej slobody, nedovolené ozbrojovanie a šírenie poplašnej správy. Trestná sadzba je pritom maximálne 12 rokov. Masláka a dvoch jeho slovenských komplicov sudca nechal z Česka vyhostiť na neurčito, informoval server iDNES.cz. Podľa prokurátora si v ČR založili firmu na legálne vymáhanie pohľadávok, keď sa im však v podnikaní nedarilo, uchýlili sa k nezákonným praktikám.

Dvoch jeho spolupáchateľov, ktorí s ním prišli zo Slovenska, Vladimíra Haviara a Tomáša Ďuriša, sú poslal do väzenia na viac ako osem rokov. Do skupiny patrili aj dvaja muži zo Vsetínska: Radovana Helisa odsúdili na päť rokov a Jana Surého na tri roky odňatia slobody.

Zlínsky psychiater Pavel Konečný na hlavnom pojednávaní potvrdil, že Maslák je veľmi inteligentný a je schopný prispôsobovať svoje správanie daným situáciám, prípadne potlačiť svoje negácie.

Maslák sa podrobil len psychiatrickému vyšetreniu, s psychológom odmietol spolupracovať. Ako dôvod uviedol, že v jeho chápaní by to znamenalo výrok o vine či nevine. V rovine psychiatrickej to však vnímal inak - ako vyjadrovanie sa k tomu, či je alebo nie je chorý. Vyhlásil to Konečný, ktorého citoval web Novinky.cz. "Uviedol som obavu, že keby som nepodstúpil toto vyšetrenie, dali by ma na vyšetrenie do blázinca," vysvetlil na súde s úsmevom Maslák.

Na východe Moravy pôsobil Maslákov gang vlani od mája do októbra. Šéfa gangu potom polícia chytila a koncom roka umiestnila do väzby, kde sa Maslák nachádzal doteraz celý čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona