Mäsové a mliečne výrobky môžu dostať dovolenkárov do problémov

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 07:15 • 2 min
Mäsové a mliečne výrobky môžu dostať dovolenkárov do problémov

Mäsové a mliečne výrobky môžu dostať dovolenkárov do problémov

slovakia

left justify in out

img

 Cestujúci, ktorí sa vyberú na dovolenku mimo Európskej únie (EÚ), by si mali dávať pozor na to, čo si z vybranej destinácie domov prinesú. Môžu sa totiž dostať do konfliktu so zákonom. A to napríklad aj pre mäsové či mliečne výrobky.

"Pri návrate domov z väčšiny krajín mimo EÚ je protiprávne priniesť si akékoľvek mäsové alebo mliečne výrobky, či už pre vlastnú spotrebu, alebo ako dar pre ostatných," informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Popri obmedzeniach existujú aj výnimky. Ide o niekoľko susediacich krajín, z ktorých si dovolenkári môžu isté množstvo mäsových a mliečnych výrobkov priniesť. "Napríklad, ak sa vraciate z Chorvátska, Faerských ostrovov, Grónska alebo Islandu, môžete si priniesť najviac 10 kilogramov určitých výrobkov živočíšneho pôvodu," uviedol Králik.

Výnimky sa týkajú aj sušeného mlieka pre dojčatá, dojčenskej výživy a špeciálnych potravín alebo špeciálneho krmiva pre spoločenské zvieratá vyžadovaných zo zdravotných dôvodov. Tieto výrobky však musia byť v zapečatenom obale a nesmú vážiť viac než dva kilogramy alebo si musia vyžadovať skladovanie v chladničke pred otvorením.

"Rovnako si môžete priniesť ryby a určité vodné kôrovce za predpokladu, že nepresiahnu hmotnosť 20 kilogramov, s výnimkou Faerských ostrovov alebo Islandu, kde sa neuplatňujú žiadne hmotnostné obmedzenia," doplnil Králik s tým, že na ostatné živočíšne výrobky ako napríklad med sa tiež uplatňuje hmotnostné obmedzenie dva kilogramy.

Pri preprave živočíšnych výrobkov medzi krajinami v rámci EÚ sa tieto pravidlá neuplatňujú. "Rovnako sa neuplatňujú, ak prichádzate z Andorry, Lichtenštajnska, Nórska, San Marína alebo Švajčiarska," vymenoval Králik. Ďalšie obmedzenia sa môžu podľa jeho slov uplatniť v prípade infekčných ochorení zvierat v tretích krajinách.

"V prípade pochybností sa odporúča overiť si situáciu s veterinárnou službou pri vstupe do EÚ," poznamenal. Zároveň pripomenul, že tieto pravidlá sú tu preto, aby ochraňovali zdravie cestovateľov a zdravie hospodárskych zvierat EÚ pred vážnymi ochoreniami zvierat.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies