Madurova vládna koalícia zvíťazila v komunálnych voľbách

NETKY.SK • 9 December 2013, 08:27 • 2 min
Madurova vládna koalícia zvíťazila v komunálnych voľbách

CARACAS - Venezuelská vládna koalícia vedená socialistickým prezidentom Nicolásom Madurom zvíťazila v nedeľu v prvých komunálnych voľbách od úmrtia bývalého prezidenta Huga Cháveza. Informovali o tom svetové tlačové agentúry vrátane Sinchuy a AP.

slovakia

left justify in out

Madurov socialistický tábor získal 196 z 335 samospráv, kým opozícia vedená bývalým štátnym guvernérom Henriquem Caprilesom ich získala 53 a nezávislí kandidáti si zabezpečili osem samospráv. Ukázali to prvé údaje Národnej volebnej komisie, ale ešte sa spočítavajú hlasy zo zvyšných samospráv.

Opozícia, ktorá vo voľbách v roku 2008 dosiahla víťazstvo v 46 samosprávach, si udržala kontrolu v dvoch najväčších mestách krajiny - Caracase a Maracaibe a získala aj najmenej štyri štátne hlavné mestá, ktoré boli doteraz v rukách vládnych priaznivcov. Najväčším úlovkom je však domovské mesto Barinas zosnulého prezidenta Huga Cháveza, kde je aj politická základňa jeho brata a štátneho guvernéra Adana Cháveza. Medzitým predsedníčka volebnej komisie Tibisay Lucenová uviedla, že zápisy z takmer všetkých volebných miestností naznačujú, že vládnuca koalícia získala takmer 50 percent všetkých hlasov, opozícia 43 percent.

Voľby, v ktorých si občania vyberali 337 starostov a približne 2500 poslancov miestnych zastupiteľstiev, boli vo všeobecnosti vnímané ako test Madura, Chávezovho nástupcu. Madurovi odporcovia síce získali podporu v najväčších venezuelských mestách, ale nepodarilo sa im zabezpečiť si drvivé víťazstvo, o ktoré sa snažili v nádeji, že prelomia zdĺhavú politickú patovú situáciu.  Maduro, ktorý je pod tlakom problémov s infláciou a polarizovanou spoločnosťou, v nedeľu vyzval všetkých vlastencov, nech hlasujú "tak, aby sme mohli darovať nášmu komandantovi Chávezovi víťazstvo a zaručiť mier a budúcnosť našej otčine".

Vo Venezuele je oprávnených voliť vyše 19 miliónov voličov a ich účasť v komunálnych voľbách bola podľa odhadov 60 percent. Nedeľné voľby sa začali na svitaní a mali pomerne pokojný priebeh, keďže národná volebná komisia a venezuelská prokuratúra podnikli preventívne opatrenia.

Ozbrojené sily sa zapojili takisto, vyslaných bolo do celej krajiny približne 80.000 vojakov, ktorých úlohou bolo zabezpečiť verejný poriadok počas volieb. Spolu s nimi plnilo túto povinnosť aj 76.000 príslušníkov ďalších bezpečnostných síl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies