Madurova strana zvíťazila v parlamentných voľbách. Opozícia, ktorá ich bojkotovala, sa v preferenciách prepadla

NETKY.SK • 7 December 2020, 12:41 • 2 min
Madurova strana zvíťazila v parlamentných voľbách. Opozícia, ktorá ich bojkotovala, sa v preferenciách prepadla

CARACAS - V parlamentných voľbách, ktoré sa vo Venezuele konali v nedeľu a boli bojkotované opozíciou, získala ľavicovo orientovaná strana pod vedením Nicolasa Madura až 67,7 percentnú podporu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Podľa volebnej komisie bolo doposiaľ sčítaných približne 80 percent voličských hlasov, pričom volieb sa zúčastnilo necelých 30% oprávnených voličov.

 

Opozícia označila voľby za podvod

Tak ako sa predpokladalo, Madurov triumf jeho socialistickej strane zabezpečí kontrolu nad jednokomorovým parlamentom a Národným zhromaždením, ktorý riadila opozícia.

 

 

Víťazstvom tiež oslabí lídra opozície Juana Guaidóa podporovaného západnými krajina. Ten zároveň voľby označil za „podvod“ a vyzval svojich priaznivcov na bojkot.

 

img

 

Maduro svoj volebný lístok odovzdal v hlavných kasárňach venezuelskej armády v Caracase. Novinárom tiež nezabudol povedal, že je čas skoncovať s nadvládou opozície, ktorú drží nad parlamentom. Ten ho pritom už dlhodobo kritizuje pre sankcie uvalené a utrpenie v krajine.

 

Američania voľby neuznávajú

Dosluhujúci americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu povedal, že voľby považuje za zmanipulované, pričom výsledky nebudú odrážať vôľu Venezuelčanov. Brazílsky minister zahraničia Ernesto Araújo označil voľby za „volebnú frašku“ a tiež pokus Madurovej „diktatúry“ legitimizovať svoju vládu.

 

Zámer bojkotovať výsledky volieb avizovala Organizácia amerických štátov (OAS), do ktorej patrí 35 krajín vrátane USA, Kanady, Brazílie či Kolumbie.

 

img

 

Kanadský minister zahraničných vecí François - Philippe Champagne povedal, že Kanada výsledky venezuelských neuzná, pretože volebný proces nebol dostatočne demokratický.

 

27 opozičných strán sa už pred uskutočnením volieb vyjadrila, že hlasovanie budú bojkotovať pre nezrovnalostí pri ich príprave voliebOpozícia, ktorá sa vo voľbách veľmi neangažovala, získala iba 32 percent hlasov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Venezuela požiadala Francúzsko o vydanie Guaida, ktorému poskytli útočisko na ambasáde

 

Venezuelčanov čaká ešte týždňové referendum

Nicolás Maduro sa stal po prvý krát prezidentom v roku 2013. Keď v roku 2018 opätovne vyhral voľby, postavila sa proti nemu opozíciamedzinárodné spoločenstvo ich označili za nelegitímne a za úradujúceho prezidenta sa začiatkom roku 2019 vyhlásil 37-ročný Guaidó. Toho podporili USA, EÚ i mnohé latinskoamerické krajiny.

 

img

 

V pondelok (7. decembra) sa bude vo Venezuele konať týždňové referendum, v ktorom sa bude opozícia na čele s Guaidóm snažiť získať podporu verejnosti pre predĺženie mandátu súčasného zloženia Národného zhromaždenia. Výsledky však nebudú záväzné.

 

Agentúra AFP upozornila, že počiatočné nadšenie, s akým sa stretla snaha Guaidóa o uchopenie moci, už v krajine opadáva

 

Prečítajte si tiež: Lukašenko porovnal udalosti v krajine s Venezuelou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona