Maduro zvýšil minimálnu mzdu a daroval byty ľuďom, ktorí požadujú jeho odstúpenie

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 10:06 • 2 min
Maduro zvýšil minimálnu mzdu a daroval byty ľuďom, ktorí požadujú jeho odstúpenie

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro zvýšil v nedeľu minimálnu mzdu a jeho vláda odovzdala ľuďom stovky nových bytov v rámci snahy čeliť silnejúcemu protestnému hnutiu, žiadajúcemu jeho odstúpenie.

slovakia

left justify in out

Maduro vo svojom pravidelnom nedeľňajšom televíznom programe oznámil, že minimálna mzda sa zvýši od dneška o 60 percent. Ide o jej tretí nárast, ktorý socialistický líder nariadil tento rok, a celkovo 15. zvýšenie, odkedy sa v roku 2013 stal prezidentom.

 

Pre pracujúcich v juhoamerickej krajine pôjde o malú útechu. Ich kúpna sila prudko klesla s oslabovaním meny a v dôsledku najvyššej inflácie na svete. Tá by sa podľa údajov Medzinárodného menového fondu mohla v budúcom roku zrýchliť až na 2000 percent.

 

Po najnovšom zvýšení miezd dosiahne minimálny zárobok miliónov Venezuelčanov spolu s povinnou potravinovou podporou 200.000 bolívarov mesačne, čo je menej než 46 eur v prepočte podľa kurzov na všeobecne využívanom čiernom trhu.

 

"Sme tu, aby sme sa postarali o pracujúcich... a nie o privilégia oligarchov," vyhlásil Maduro. Avizoval tiež osobitný príplatok "ekonomickej vojny" určený dôchodcom. Kompenzovať im má podľa jeho slov pokusy opozície o sabotovanie hospodárstva.

 

Stúpenci i odporcovia Madurovej vlády sa pripravujú na konkurenčné demonštrácie pri príležitosti dnešného Sviatku práce. Počas mesiac trvajúcich protestov zahynulo vo Venezuele najmenej 29 ľudí. Stovky ďalších utrpeli zranenia a viac ako 1300 osôb zadržali.

 

Protestujúci obviňujú Madura zo smerovania k diktatúre. Žiadajú predčasné voľby a slobodu pre desiatky politických väzňov. Prezident v nedeľu zopakoval výzvu na dialóg, ktorý opozícia odmietla po tom, ako v decembri stroskotali Vatikánom sprostredkované rozhovory.

 

Maduro okrem toho znova prisľúbil skoré voľby guvernérov, ktoré vlani v krajine zrušili. Spojenci prezidenta v súčasnosti vládnu v 20 z 23 štátov Venezuely, prieskumy však naznačujú, že opozícia by zrejme vyhrala ďalšie voľby po tom, ako v decembri 2015 získala dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies