Maduro neverí, že referendum o jeho odvolaní bude ešte tento rok

NETKY.SK • 12 Jún 2016, 10:07 • 2 min
Maduro neverí, že referendum o jeho odvolaní bude ešte tento rok

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro nepripúšťa možnosť, že by sa mohlo ešte tento rok uskutočniť referendum o jeho odvolaní z funkcie, ako požaduje opozícia.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho sobotňajšieho vyhlásenia, ktoré dnes citovala agentúra DPA, však v prípade splnenia príslušných podmienok budú môcť Venezuelčania hlasovať v priebehu budúceho roka.


"Opozícia chce, aby sa krajina ocitla v plameňoch, ale to sa jej nepodarí. Ak splnia podmienky, referendum sa uskutoční na budúci rok a bodka," povedal socialista Maduro, ktorého protivníci zozbierali státisíce podpisov za vypísanie ľudového hlasovania o jeho odvolaní. Volebné orgány v piatok po vyše mesiaci potvrdili platnosť tejto petície a umožnili tým opozícii podniknúť ďalšie kroky smerujúce k referendu. Jedným z nich bude opätovné zbieranie podpisov, ktorých budú musieť byť tentoraz štyri milióny, čo zodpovedá približne 20 percentám oprávnených voličov.


Opozícia obviňuje vládne orgány zo zámerného zdržiavania postupu ohľadne referenda, čo súvisí s časovým obmedzením vyplývajúcim z ústavy. Tá totiž stanovuje, že v prípade odvolania prezidenta prostredníctvom referenda, ktoré sa neuskutoční viac ako dva roky pred skončením jeho funkčného obdobia, preberá funkciu hlavy štátu viceprezident. Najneskorším termínom, ktorý by umožnil predčasnú zmenu vedenia krajiny, je tak 10. január 2017.


Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s ekonomickými ťažkosťami - z veľkej časti v dôsledku náhleho poklesu cien tejto suroviny na svetových trhoch. Nespokojnosť Venezuelčanov s pomermi v krajine bola hlavnou príčinou porážky Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) na čele s Madurom v parlamentných voľbách z decembra 2015, keď opozícia prvýkrát po 17 rokoch získala v parlamente väčšinu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies