Maduro nariadil otvorenie konzulátu na Miami, Venezuelčanom chce sprístupniť hlasovanie v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 16 Február 2018, 06:50 • 2 min
Maduro nariadil otvorenie konzulátu na Miami, Venezuelčanom chce sprístupniť hlasovanie v prezidentských voľbách

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, ktoré sa majú v krajine uskutočniť 22. apríla, nariadil opätovné otvorenie venezuelského konzulátu v Miami.

slovakia

left justify in out

V meste žije početná komunita odporcov venezuelskej vlády. "Ministrovi zahraničných vecí som dal inštrukcie na okamžité otvorenie miamského konzulátu, aby sa všetci Venezuelčania mohli zapísať do voličského zoznamu," vyhlásil Maduro.

 

"Vo Venezuele nebude nijaký prevrat. Vo Venezuele sa uskutočnia prezidentské voľby a ľudia sa slobodne rozhodnú, kto bude ich prezident," pokračoval. Vyhlásenie o predčasných prezidentských voľbách vo Venezuele sa stretlo s odmietnutím medzinárodného spoločenstva, pripomína vo štvrtok agentúra Reuters.

 

V utorok predstavitelia skupiny Lima, ktorú tvorí 14 latinskoamerických krajín a Kanada, uviedli, že voľby nebudú slobodné a spravodlivé, pokiaľ Venezuela zadržiava politických väzňov, opozícia sa ich plne nezúčastní a venezuelskí občania v zahraničí nemajú právo hlasovať.

 

Vyzvali preto vládu, aby predložila nový volebný kalendár. Viacerí členovia skupiny, vrátane Kolumbie, uviedli, že výsledky volieb neuznajú. Kolumbia a Brazília minulý týždeň sprísnili kontroly na hraniciach s Venezuelou, kde sa stretajú s prílevom státisícov migrantov, ktorí z krajiny utekajú pred hospodárskou krízou.

 

Zatvorenie venezuelského konzulátu v Miami nariadil roku 2012 Madurov predchodca Hugo Chávez, tesne pred jeho poslednými prezidentskými voľbami. O rok na to zomrel na rakovinu. Toto rozhodnutie zanechalo tisíce Venezuelčanov na Floride bez možnosti ísť voliť. Mnohí preto, aby si mohli splniť svoju občiansku povinnosť, odcestovali do iných štátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies