Madridské múzeum bude svoje diela chrániť novou metódou

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 8:40 • 2 min
Madridské múzeum bude svoje diela chrániť novou metódou

MADRID - Múzeum a umelecká galéria Museo del Prado v Madride chce podporiť ochranu umeleckých diel, ktoré má vo svojich zbierkach, využije na to nový systém.

slovakia

left justify in out

Situácia vo svete je taká, aká je. Teroristické útoky sa môžu odohrať kedykoľvek a kdekoľvek a veľkou hrozbou môže byť aj požiar, ktorý na kultúrnom dedičstve zanechá nenávratné škody, podobne ako to bolo v prípade nedávnej udalosti z Paríža, kedy vyhorela katedrála Notre-Dame alebo Národné múzeum v Riu de Janeiro v Brazílii.

 

Múzeum a umelecká galéria Museo del Prado v Madride sa práve kvôli tomu chystá zaviesť nové opatrenia, aby ochránilo svoje umelecké zbierky. Inštitúcia poverila špecialistov z univerzity Universidad Complutense v Madride, aby vypracovali evakuačný plán, ktorý v krízovej situácii pomôže zachrániť najdôležitejšie maľby či sochy.

 

Múzeum vypracováva aj poradie, podľa ktorého budú jednotlivé artefakty zachraňované, teda ich zoraďujú od najvýznamnejších. Samostatne vyčlenená skupina bezpečnostných pracovníkov bude mať na starosti obzvlášť hodnotné diela ako napríklad obraz Dvorné dámy od španielskeho maliara Diega Velázqueza alebo Záhradu pozemských rozkoší od Holanďana Hieronyma Boscha.

 

Museo del Prado oslavuje tento rok 200 rokov od svojho otvorenia. Ideou záchranného plánu v krízovej situácii sa zaoberalo už dlhšie, pričom špecialistov si najalo už 15 dní pred požiarom Notre-Dame. Momentálne spravuje vyše 8600 malieb, kresieb, tlačí, umeleckých exponátov a približne 700 sôch. Vlani ho navštívilo takmer 2,9 milióna ľudí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Visita privada en el #Prado organizada por @financialtimesfashion #luxurysummit 📸 @catarina__valente

Príspevok, ktorý zdieľa Agatha Ruiz de la Prada (@agatharuizdlprada),

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona