Madrid vyzval Barcelonu, aby tamojšia vláda neprekračovala svoje právomoci

NETKY.SK • 14 Október 2014, 18:34 • 2 min
Madrid vyzval Barcelonu, aby tamojšia vláda neprekračovala svoje právomoci

MADRID - Španielska vláda premiéra Mariana Rajoya mieni napadnúť na ústavnom súde aj "alternatívne referendum" v Katalánsku, ak by v ňom boli občanom položené rovnaké otázky, ako v dnes pozastavenom plebiscite o nezávislosti Katalánska, plánovanom na 9. novembra. Informovali o tom dnes španielske verejnoprávne médiá a tlačová agentúra EFE.

slovakia

left justify in out

Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas predtým dnes naznačil, že vzhľadom na pozastavenie referenda využije jeho kabinet iný zákon - taký, ktorý jej umožňuje verejnú konzultáciu, akýsi alternatívny plebiscit v termíne pôvodného referenda.
     

Španielsky minister spravodlivosti Rafael Catalá dnes v zdôvodnení postoja Madridu pripomenul, že vláda v Madride sa na ústavný súd obrátila kvôli referendu s presvedčením, že by bolo v rozpore s platnou ústavou krajiny. Keďže ústavný súd podnet akceptoval a referendum zablokoval, rovnaké otázky nemožno položiť občanom ani v rámci tzv. verejnej konzultácie.
     

Tento postup by podľa Madridu mal tiež schváliť katalánsky parlament, ale ak v ňom budú nezákonnosti, napríklad v podobe identických otázok  - Malo by byť Katalánsko štátom? (v súčasnosti je autonómnym útvarom) a Mal by nový štát byť nezávislým na Španielsku? - vyhradzuje si Madrid právo podniknúť nevyhnutné kroky. Ak katalánska regionálna vláda neprekročí vlastné právomoci, bude to bez problémov, dodal španielsky minister spravodlivosti.
     

Vicepremiérka Rajoyovho kabinetu Soraya Sáenz de Santamaría sa však domnieva, že Katalánsko by sa "alternatívnym referendom" dostalo do konfliktu s platnou legislatívou.
     

Za dodržiavanie zákonnosti sa dnes vyslovil líder opozičných španielskych socialistov Pedro Sánchez, ktorý vyzval katalánskeho premiéra, aby zavrhol myšlienku verejnej konzultácie. Súčasne apeloval na vládu v Madride, aby začala s reformou ústavy ktorá by mohla garantovať zachovanie celistvosti Španielska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies