Madrid dostal ultimátum: Ak nebude referendum, nebudú ani hlasy na schválenie štátneho rozpočtu

NETKY.SK • 3 Október 2018, 07:12 • 2 min
Madrid dostal ultimátum: Ak nebude referendum, nebudú ani hlasy na schválenie štátneho rozpočtu

MADRID - Súčasný katalánsky líder Quim Torra sa rozhodol pre tvrdé presadzovanie záujmov svojho regiónu. Premiérovi Pedrovi Sánchezovi dal ultimátum, žiada referendum.

slovakia

left justify in out

Torra naznačil, že by mohol odoprieť Sánchezovi hlasy, ktoré potrebuje v španielskom parlamente na schválenie štátneho rozpočtu, pokiaľ vláda do novembra nenavrhne usporiadanie referenda o nezávislosti Katalánska. Pre Sáncheza ide pritom o veľmi podstatnú vec, pretože jeho vláda disponuje v parlamente len 84 z celkového počtu 350 kresiel a pre podporu rozpočtu potrebuje získať aj hlasy viacerých ďalších strán vrátane tých katalánskych. Ak rozpočet v parlamente neprejde, veľmi pravdepodobne by to znamenalo pád Sánchezovej vlády a nové predčasné voľby.

 

img

Katalánsky líder Quim Torra

Zdroj: SITA

 

"Naša trpezlivosť nie je nekonečná. Ak najneskôr v novembri nie je na svete dohoda o realizácii sebaurčenia odsúhlaseným, záväzným a medzinárodne uznaným spôsobom, potom hnutie za nezávislosť nemôže pánu Sánchezovi garantovať v parlamente žiadnu stabilitu," pohrozil v utorok Torra.

 

img

Katalánsky líder Quim Torra

Zdroj: SITA

 

Španielsky premiér Sánchez navrhol v septembri usporiadanie referenda o väčšej autonómii Katalánska, ale vylúčil možnosť hlasovania o nezávislosti tohto regiónu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona