Madrid a Lisabon sa vyhli pokute od EK za prekročenie deficitu

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 14:42 • 2 min
Madrid a Lisabon sa vyhli pokute od EK za prekročenie deficitu

BRUSEL - Európska komisia (EK) sa rozhodla neuložiť Španielsku a Portugalsku pokutu za porušenie rozpočtových pravidiel EÚ.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu agentúra AP. Konanie voči vládam v Madride a Lisabone pre nadmerné rozpočtové deficity začala EK tento mesiac. Španielsko totiž za rok 2015 vykázalo deficit na úrovni 5,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom odporúčanie pre Madrid bolo zredukovať schodok na úroveň 4,2 % HDP. Portugalský minuloročný rozpočtový deficit bol vo výške 4,4 % HDP, hoci odporúčaným cieľom pre túto krajinu bolo stlačiť ho na 2,5 % HDP.


Ministri financií členských štátov EÚ minulý týždeň konštatovali, že vlády oboch krajín nepodnikli "efektívne opatrenia" v záujme "korekcie nadmerných deficitov". Maastrichtské kritériá EÚ stanovujú členským štátom povinnosť udržať svoje rozpočtové schodky pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu. V prípade prekročenia limitu môže komisia štátom vymerať pokutu v rozsahu do 0,2 % HDP, túto právomoc však zatiaľ nevyužila.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies