Madonna vydražila obraz, výťažok použije na vzdelanie dievčat

NETKY.SK • 8 Máj 2013, 16:02 • 2 min
Madonna vydražila obraz, výťažok použije na vzdelanie dievčat

BRATISLAVA - Americká speváčka Madonna predala na utorkovej aukcii v New Yorku za 7,16 milióna dolárov (v prepočte približne 5,46 milióna eur) abstraktný obraz Trois Femmes a la Table Rouge francúzskeho umelca Fernanda Légera.

slovakia

left justify in out

Výťažok z predaja obrazu z roku 1921 pôjde na konto speváčkinej nadácie Ray Of Light Foundation, ktorá podporuje vzdelávanie dievčat v Afganistane, Pakistane a iných krajinách. Madonna obraz kúpila ešte v roku 1990, pričom v apríli oznámila, že sa ho chystá predať. "Nemôžem akceptovať svet, v ktorom sú ženy a dievčatá zraňované, strieľané alebo zabíjané buď za to, že chodia do školy alebo, že učia v dievčenských školách. Chcem preto vymeniť niečo cenné za niečo neoceniteľné - vzdelanie dievčat," uviedla vtedy 54-ročná speváčka, ktorá si adoptovala dve deti z afrického Malawi. V tejto krajine plánuje navyše postaviť desať škôl.

Madonna, celým menom Madonna Louise Ciccone, patrí k najvplyvnejším hudobníčkam všetkých čias a mnohí ju označujú za kráľovnú popu. Kariéru začínala ako tanečnica a herečka. Po pôsobení v skupinách Breakfast Club a Emmy v roku 1983 vydala eponymný sólový debutový album, z ktorého pochádza prvý singel Everybody. Ten sa stal tanečným hitom a Madonnina hviezda odvtedy prudko stúpala, keďže nasledovali úspešné nahrávky ako Like a Virgin (1984), True Blue (1986), Like a Prayer (1989) či Erotica (1992), ktorými posúvala hranice v mainstreamovej populárnej hudbe. Odvtedy vydala ďalších osem štúdioviek, ako napríklad Ray Of Light (1998), Music (2000), Hard Candy (2008) alebo MDNA (2012), pričom všetky štúdiové nahrávky okrem štyroch sa umiestnili na prvej priečke amerického albumového rebríčka Billboard 200. Po celom svete predala viac ako 300 miliónov albumov, je v Guinnessovej knihe rekordov ako najlepšie predávaná interpretka v histórii a na konte má tiež množstvo úspešných singlov, ako napríklad Like A Virgin, Material Girl, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Express Yourself, Vogue, This Used to Be My Playground, Justify My Love, Frozen, Ray Of Light, Don't Tell Me, Music či 4 Minutes. Počas svojej kariéry získala vyše 220 cien, medzi ktorými nechýba sedem Grammy. 

Okrem hudby sa venuje navrhovaniu šiat, písaniu kníh pre deti či filmu. Zahrala si napríklad vo filmovom muzikáli Evita (1996), za výkon v ktorom získala Zlatý glóbus, a snímkach ako Hľadám Susan. Zn.: Zúfalo (1985), Štyri izby (1995), Tiene a hmla (1991), Veľké víťazstvo (1992), Správna vec (2000) alebo Stroskotanci (2000). V roku 2011 sa v kinách objavila romantická dráma W.E., ktorú režírovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona