Madej: Zákon o lobingu sa míňa účinkom

NETKY.SK • 9 September 2013, 12:25 • 2 min
Madej: Zákon o lobingu sa míňa účinkom

BRATISLAVA - Zákon o lobingu z dielne KDH podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja (Smer-SD) v praxi nenaplní svoj cieľ - stransparentniť politické prostredie.

slovakia

left justify in out

Návrh podľa Madeja síce formálne definuje lobing a postavenie lobistu, na druhej strane nerieši, ako zabrániť nekalému ovplyvňovaniu rozhodnutí verejných funkcionárov.

"Dopadlo by to tak, že zákon tých slušných označí za lobistov a dostanú visačku so vstupom do parlamentu, ale nepostihne tých neslušných," konštatoval Madej. Zdôraznil, že ak niekto bude chcieť nezákonne ovplyvňovať politikov, istotne to nebude robiť pod hlavičkou oficiálneho lobistu. Poslanec za Smer-SD rovnako pripomína, že pôsobenie lobistov v parlamente zákonom neupravuje takmer žiadna krajina Európskej únie, lobing však upravuje únia vo vzťahu k Európskemu parlamentu. Madej tiež naznačuje, že ľudia, ktorí chcú ovplyvňovať verejných funkcionárov, sa s nimi môžu stretávať kdekoľvek a po praktickej stránke na to nepotrebujú visačku so vstupom do parlamentu. Transparentnému prostrediu by podľa Madeja viac prospelo skvalitňovanie legislatívy vo verejnej sfére a v podnikaní a zvýšenie efektivity represívnych zložiek. 

KDH chce na pôde národnej rady otvoriť širokú diskusiu o lobingu. Korupcia sa podľa slov predsedu KDH Jána Figeľa často zamieňa s lobingom a nie je jasné, o čo ide. Návrh KDH je podľa neho dôležitým príspevkom k riešeniu situácie a zlepšuje transparentnosť. „V západnej Európe je lobing považovaný za dôležitú súčasť života. Má svoje zákonné ukotvenie," konštatoval. Zároveň upozornil, že Smer-SD od nástupu k moci neprijal žiadnu pozitívnu legislatívu pre boj s korupciou alebo úpravu lobingu. „Boj s korupciou nepozná pravicové alebo ľavicové riešenia, ale dobré a zlé. Pre KDH je boj s korupciou jednou z hlavných priorít,“ zdôraznil. V zákone preto kresťanskí demokrati definujú, kto môže byť lobista a za akých podmienok môže lobing vykonávať. Predložený návrh definuje pojem lobing, stanovuje podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určuje práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Tiež stanovuje sankcie za porušenie príslušných ustanovení. Lobista podľa návrhu vykonáva lobing na základe žiadosti klienta, alebo vo svoj prospech. Lobovať môžu u verejných funkcionárov, ktorých taxatívny výpočet ustanovuje zákon. Podmienkou pre výkon lobingu je zaregistrovanie lobistu do zoznamu, ktorý vedie ministerstvo vnútra. Lobista okrem zákonom stanovených náležitostí musí v návrhu uviesť i informáciu, v akej oblasti vykonáva alebo plánuje vykonávať lobing. 

O návrhu kresťanských demokratov bude parlament pravdepodobne diskutovať tohto týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies