Madej: V prípade odobratia malého Marca chýbala aj empatia

NETKY.SK • 22 Máj 2016, 15:11 • 2 min
Madej: V prípade odobratia malého Marca chýbala aj empatia

BRATISLAVA - V medializovanom prípade odobratia sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy došlo k individuálnemu zlyhaniu vyššieho súdneho úradníka. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD). Zo zverejneného videa bolo podľa jeho slov badať jasné známky porušenia platných právnych predpisov.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že aktuálne informácie o vyvodení zodpovednosti, tak osobnej voči pracovníkovi, ako aj informácie o ďalších úkonoch, ktoré prebehli v obvode Krajského súdu v Banskej Bystrici, sa nateraz javia, že sú dostatočnou odpoveďou na tieto skutočnosti, ktoré sa stali," uviedol poslanec. Dôležité je podľa jeho slov hovoriť aj o tom, akým spôsobom treba poučiť súdnych úradníkov pred výkonom súdneho rozhodnutia, alebo ako ich vzdelávať v priebehu zamestnania.

 

Dôležitá je podľa neho v niektorých prípadoch aj empatia a pochopenie aktuálnej situácie. "Vyšší súdny úradník mohol do istej miery pochopiť tú situáciu a neriešiť to počas vyučovacej hodiny, počkať na prestávku. Na to nepotrebujete právny predpis, na to musí byť cítiaci človek, ktorý to pochopí," dodal Madej.

 

Podľa opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS) ide v prípade Marca o zlyhanie systému. "To nie je len o malom Marcovi, je to o desiatkach a desiatkach iných detí s ktorými je, bohužiaľ, nakladané ako s neživými predmetmi, pretože súdne rozhodnutie sa tým zaoberá, ako by to bola neživá vec," dodala s tým, že v oblasti právnych noriem ochrany dieťaťa je čo zlepšovať, niektoré z nich sú totiž vágne. Poslankyňa ďalej informovala, že situáciou ohľadom odoberania detí sa bude zaoberať ľudskoprávny výbor parlamentu v utorok budúceho týždňa. Účasť podľa Blahovej prisľúbili ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Zúčastniť by sa mala aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona