Madej: Novela ochráni ľudí pred úžerníckymi praktikami

NETKY.SK • 11 December 2015, 16:31 • 2 min
Madej: Novela ochráni ľudí pred úžerníckymi praktikami

BRATISLAVA - Falošná diskusia, ktorú začal jeden slovenský denník, je pravdepodobne motivovaná strachom niektorých spoločností, že nebudú môcť ďalej ošklbávať ľudí rôznymi úžerníckymi praktikami. Zákon totiž nič nemení na možnosti predaja na splátky alebo lízingu.

slovakia

left justify in out

Potvrdila to dnes aj NBS, ktorá na tejto zmene spolupracovala. Novela však účinne bráni nekalým praktikám, ktorých sa dopúšťajú spoločnosti poskytujúce úvery.

 

Sprísni sa zákaz poskytovať úver spotrebiteľovi v hotovosti. Tento zákaz platí aj dnes, ale spoločnosti ho obchádzajú. Často sa stávalo, že hneď pri poskytnutí hotovostnej pôžičky zobrali časť peňazí spotrebiteľovi na úhradu nákladov. Na papieri si zobral viac, ako v skutočnosti dostal. Zákon mení formuláciu tak, že namiesto zákazu poskytnúť hotovosť vymenováva spôsoby, akými je možné poskytnúť peniaze z úveru (prevod na účet, poštovou poukážkou, banková karta).

 

Zakáže sa nebankovkám vyberať poplatky cez ďalšie subjekty. Dodnes obchádzajú zákon tak, že časť poplatkov vyberajú od ľudí cez iné firmy. Pôžičkové spoločnosti tak vyberú formálne poplatok v súlade so zákonom, ale cez ďalšiu zmluvu vyberajú dodatočné poplatky, ktorými už prekračujú zákonom stanovenú maximálnu hranicu.

 

Zakáže sa uzatvárať akékoľvek nesúvisiace zmluvy, cez ktoré by nebankovky mohli vyberať od ľudí poplatky navyše. V praxi sa stáva, že sa uzatvára tzv. druhá zmluva a poplatok z nej vyberaný nie je zarátavaný do stropu maximálnej odplaty, ktorá sa týmto prekračuje. Všetky práva a povinnosti spotrebiteľa musia byť zahrnuté v jednej zmluve.

 

Obmedzí sa prevod spotrebiteľských pohľadávok tak, aby boli vždy pod kontrolou NBS. Pohľadávku voči spotrebiteľovi už nebude možné previesť na subjekt, ktorý nie je pod dohľadom NBS. Národná banka tak bude môcť dohliadať na ochranu ľudí počas celého trvania spotrebiteľského vzťahu. Postupovanie pohľadávok napríklad na Cyprus a s tým spojená daňová optimalizácia týmto skončili.

 

Ľudia sa ochránia pred uplatnením zmeniek, ktoré boli síce aj dodnes zakázané, ale procesné predpisy neumožňovali spotrebiteľa ochrániť. V súdnych konaniach boli uplatnené tisíce zakázaných spotrebiteľských zmeniek a ľudia sa nemali možnosť účinne brániť. Dokonca sa zastavia mnohé exekúcie, ktoré sú začaté na podklade nárokov zo zmeniek.

 

Zvyšujú sa pokuty, ktoré môže uložiť NBS až na 500.000 eur pri opakovanom porušení zákona. Rovnako za zavádza možnosť postihovať zo stany NBS aj subjekty bez licencie, keďže doteraz môže vykonávať kontrolu len u licencovaných subjektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies