Madej: Nemyslím, že v prípade Kováčika ide o urgentné veci

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 10:13 • 2 min
Madej: Nemyslím, že v prípade Kováčika ide o urgentné veci

BRATISLAVA - Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Róbert Madej (Smer-SD) si nemyslí, že v prípade špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika ide o urgentné a náhle veci, ktoré by bolo potrebné riešiť s akousi panikou. Povedal to dnes pre TASR v reakcii na krok opozície, ktorá iniciovala mimoriadny výbor pre údajnú Kováčikovu nečinnosť. Poslanci musia zasadnúť do stredy (8. 3.), Madej o termíne rozhodne dnes.

slovakia

left justify in out

"Pán Kováčik podáva do parlamentu každý rok správu o činnosti svojho úradu, z čoho vyplýva, že svoju činnosť voči parlamentu dokladuje. Predpokladám, že ďalšia bude v máji, teda pán Kováčik sa nevyhne konfrontácii v NR SR minimálne z hľadiska podávania správy, čo bude onedlho," povedal Madej. Právo opozície iniciovať výbor však rešpektuje.

 

Opoziční poslanci žiadajú, aby na výbor prišiel aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Madej však upozornil, že pozývať môže len výbor ako kolektívny orgán, nemôže to urobiť ani sám predseda, ani opoziční poslanci. "Ja to dám na vedomie Čižnárovi aj Kováčikovi, ale v režime pozvánky s povinnosťou prísť to môže urobiť len výbor kolektívne," zdôraznil.

 

Na otázku, čo hovorí na údajnú Kováčikovu nečinnosť, Madej odvetil, že nevie, nakoľko sú tieto informácie vytrhnuté z kontextu. "Nemôžem poznať ani obsah spisov pána Kováčika. Na druhej strane treba povedať, že on pracuje aj ako riadiaci pracovník Úradu špeciálnej prokuratúry a nielen ako prokurátor, ktorý má vlastné spisy. Preto si myslím, že ideálne bude hodnotiť, keď podá správu o svojej činnosti NR SR. Tam budeme vidieť jeho výsledky v komplexnom svetle," dodal.

 

Opozičný poslanec Ján Marosz (OĽaNO-NOVA) minulý týždeň informoval, že boli odovzdané podpisy na zvolanie mimoriadneho rokovania výboru. "Vyzývame pána predsedu Róberta Madeja, aby v krátkom čase zvolal mimoriadny ústavnoprávny výbor, aby mohli občania SR prostredníctvom volených zástupcov žiadať špeciálneho prokurátora Kováčika, ako aj generálneho prokurátora Čižnára o jasné a zrozumiteľné vysvetlenie uvedeného zarážajúceho stavu, keď zo 61 prípadov nepodal pán Kováčik za posledných osem rokov ani jednu obžalobu," uviedol Marosz.

 

Opozícia verí, že aj takýmto spôsobom by sa mohla obnoviť dôvera v inštitúcie zodpovedné za vyvodenie dôsledkov v kauzách, ktoré ľudí pripravili podľa Marosza nielen o peniaze, ale aj o dôveru v spravodlivosť.

 

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová už dávnejšie reagovala na kritiku voči Kováčikovi tým, že špeciálny prokurátor postupoval a postupuje pri vybavovaní všetkých spisov zákonným spôsobom. "Vytrhnuté a do súvisu manipulatívne prezentované čísla úmyselne zavádzajú. Komentovať v článku opakovane uvedené zavádzajúce a vymyslené či nepresné a pravdu ignorujúce vyjadrenia považuje Úrad špeciálnej prokuratúry za stratu času," uviedla.

 

Na informácie, že Kováčik za osem rokov svojho pôsobenia dozoroval 61 prípadov a ani jeden raz nepodal obžalobu, reagovala aj Generálna prokuratúra SR. Podľa nej špeciálny prokurátor Kováčik sa má ako vedúci prokurátor venovať predovšetkým riadeniu úradu, nemá si prideľovať konkrétne trestné veci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies