Madej nechce, aby nebankovkám znížili súdny poplatok za elektronickú žalobu

NETKY.SK • 8 September 2015, 14:49 • 2 min
Madej nechce, aby nebankovkám znížili súdny poplatok za elektronickú žalobu

BRATISLAVA - Súdne poplatky za elektronické podanie žalôb by sa mali znížiť, najviac však o 70 eur. Zníženie by sa ale nemalo týkať nebankových subjektov, bánk či sporiteľní, ktoré podávajú na súdy hromadné šikanózne žaloby. Myslí si to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

O hromadných žalobách a súdnych poplatkoch hovorili poslanci vo výbore počas rokovania o návrhu novely zákona o e-Governmente z dielne ministerstva financií. "Predpokladá sa, že by malo dôjsť aj k zníženiu súdnych poplatkov pri žalobách, avšak najviac o 70 eur," poukázal Madej.

 

Šéf výboru nie je proti zníženiu ako takému. "Bežní občania, ktorí podajú žalobu elektronicky, by určite mali mať takéto zníženie," povedal pre TASR. Nechce však, aby toto opatrenie pomáhalo vymáhačským firmám. "Spoločnostiam, ktoré často v desaťtisícoch nedôvodných podaní šikanujú slovenské súdy, ľudí na Slovensku, spotrebiteľov," uviedol.

 

Takéto firmy podľa neho podávajú už dnes hromadné žaloby elektronicky. Netreba ich teda motivovať k elektronickým podaniam. Madej nevidí dôvod znižovať týmto spoločnostiam poplatky. "Nevidím dôvod, prečo by sme vymáhačom, nebankovkám a bankám mali znižovať súdne poplatky. Ide najmä o nebankové spoločnosti poskytujúce spotrebiteľské úvery, banky, sporiteľne a ďalšie subjekty, ktoré podávajú hromadné žaloby na súdy vo veľkých množstvách," vymenoval.

 

Predpokladá, že dôjde ešte k rokovaniu s ministerstvom financií a nájde sa také riešenie zníženia, ktoré nebude pomáhať týmto firmám. "Najjednoduchší spôsob je, že každý navrhovateľ, občan bude mať limitované množstvo návrhov, ktoré môže podať na súd elektronicky za znížený poplatok. A pokiaľ budú spoločnosti, ktoré budú podávať tisíce až desaťtisíce žalôb na súdy, tieto by zníženie súdneho poplatku mať nemali," vysvetlil.

 

Novela zákona o e-Governmente sa zameriava na úpravy v troch oblastiach. Prvou je úprava podmienok a spôsobu identifikácie a autentifikácie. Má sa zaviesť inštitút autentifikačného certifikátu a centrálny register splnomocnení. Ďalšia oblasť úprav sa týka platenia úhrad orgánom verejnej moci. Novela prináša aj zmeny v oblasti registrov. Rezort financií navrhuje upraviť inštitút zdrojového registra a vo väzbe naň upraviť pravidlá referencovania údajov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies