Madej: Možnosť poslancov vykonávať viacero funkcií je otázna

NETKY.SK • 7 November 2013, 12:34 • 2 min
Madej: Možnosť poslancov vykonávať viacero funkcií je otázna

BRATISLAVA - Možnosť pre poslancov NR SR či europarlamentu vykonávať viacero funkcií je aj z hľadiska času, ktorý sú schopní im venovať, otázna.

slovakia

left justify in out

Systémovo by preto bolo potrebné zamerať sa na nezlučiteľnosť jednotlivých postov. Pre TASR to dnes uviedol predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD). Reagoval tak na iniciatívu opozičného KDH, ktoré chce presadiť, aby poslanec vykonávajúci viacero pozícií platených z verejných zdrojov poberal len poslanecký plat.

"Jedným variantom je obmedziť funkcionára z hľadiska možnosti jeho príjmu, to však nerieši problém, že funkcie možno vykonávať naďalej. Druhým je diskusia o tom, či nezaviesť inkompatibilitu do zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, teda či nezaviesť nezlučiteľnosť niektorých funkcií s výkonom mandátu, či už poslanca národného alebo európskeho parlamentu," myslí si Madej.

Členom KDH zároveň odkázal, že ich návrh vníma aj ako snahu o zviditeľnenie sa, keďže súčasnú právnu úpravu riešiacu nezlučiteľnosť funkcií presadzovalo hnutie v čase, keď bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic (vtedy KDH). "Je možné o akýchkoľvek úpravách diskutovať, naozaj sa vyžaduje spoločenská zhoda a za tým účelom organizuje predseda NR SR zasadnutia spoločných komisií. Je to jeden z námetov na diskusiu," dodal Madej.

Líder KDH Ján Figeľ dnes oznámil, že jeho hnutie predkladá na novembrovú schôdzu parlamentu novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. "Chceme ponúknuť novelu tak, aby poslanec NR SR mohol na základe zákona poberať len svoj poslanecký plat okrem špecifických výnimiek. Je to dobré, správne a spravodlivé. Neobmedzujeme tým výkon ďalších funkcií, ale umožňujeme tým štátu ušetriť a posilniť dôveru občanov voči parlamentu a parlamentnej demokracii," vysvetlil Figeľ. Štátny rozpočet by tak mohol podľa KDH ušetriť 2,5 milióna eur ročne.

Podpredseda KDH Július Brocka podotkol, že v NR SR je veľa poslancov, ktorí okrem tejto funkcie poberajú aj plat za posty krajských či mestských poslancov, primátorov alebo starostov. V parlamente sedia aj predsedovia VÚC, riaditelia štátnych nemocníc či šéf Sociálnej poisťovne. Alojz Přidal (KDH) im odkázal, že je to v dnešnej situácii nesprávne. "Ak si niektorí poslanci myslia, že sú nenahraditeľní, naša novela im ďalšiu funkciu nezakazuje, ale jeden príjem stačí. Bez práce je 400.000 ľudí, vláda si kupuje udržanie pracovných miest. Za takejto situácie je až hanebné, keď niektorí poslanci NR SR sedia na troch či štyroch platených stoličkách," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies