Maďarský výbor odmietol návrh vyšetriť policajný zákrok voči migrantom v Röszke

NETKY.SK • 11 November 2015, 15:59 • 2 min
Maďarský výbor odmietol návrh vyšetriť policajný zákrok voči migrantom v Röszke

BUDAPEŠŤ - Výbor maďarského parlamentu pre obranu a bezpečnosť odmietol dnes zaradiť do programu opozičný návrh uznesenia, v zmysle ktorého by bol vyšetrený zákrok policajtov voči migrantom na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke.

slovakia

left justify in out

S iniciatívou nazvanou "Návrh uznesenia o okolnostiach a vplyve policajného útoku na hraničnom priechode v Röszke, ktorý vyvolal pohoršenie medzinárodnej verejnosti", prišli nezávislí poslanci Demokratickej koalície - Ágnes Vadaiová, Ferenc Gyurcsány, Lajos Oláh a László Varjú.

 

Poslanci v návrhu uznesenia sformulovali otázky, za akých okolností prešli utečenci cez hraničné zábrany a čo bolo príčinou "neúmerného zákroku" polície voči nim.

 

Podpredseda výboru za koaličnú stranu KDNP Mátyás Firtl povedal, že z videozáznamov jasne vyplýva, že migranti zaútočili na policajné sily a srbsko-maďarské hranice chceli prekročiť protiprávnym spôsobom. "Niet dôvodu, prečo by sa týmito udalosťami mal zaoberať maďarský parlament," argumentoval podpredseda a dodal, že maďarské orgány vynaložili nadľudské sily, aby zabránili masám migrantov zaplaviť Maďarsko.

 

Firtl označil za zásadný cieľ, aby bol zachovaný terajší pokoj na maďarských hraniciach a výsledky dosiahnuté v záujme občanov Maďarska. Podľa jeho slov je tiež potrebné riešiť situáciu v krajinách, kde migračná vlna vznikla.

 

Migranti na srbskej strane hraníc pri obci Röszke 16. septembra popoludní prerazili plot a začali utekať na maďarskú stranu. Príslušníci zásahovej jednotky maďarskej polície proti nim použili slzotvorný plyn a nasadili aj vodné delo.

 

Pri Röszke zostalo na srbskej strane po sprísnení podmienok prisťahovalectva a technickom uzatvorení zelenej hranice 15. septembra niekoľko tisíc migrantov. Časť z nich sa vydala na cestu do Rakúska cez Chorvátsko. Zvyšní migranti sa dožadovali prechodu do Maďarska a vyhrážali sa, že ak ich nevpustia na maďarské územie, zbúrajú zábrany. Zrejme na popud skupiny utečencov z Afganistanu napokon zaútočili na plot a cez otvor vstupovali do Maďarska. Policajti utekajúci dav v krátkom čase zastavili, pri zásahu použili slzotvorný plyn a vodné delo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies