Maďarský veľvyslanec v ČR vysvetľoval sporný výrok, vláda Kövérove slová odmieta

NETKY.SK • 16 December 2015, 10:53 • 2 min
Maďarský veľvyslanec v ČR vysvetľoval sporný výrok, vláda Kövérove slová odmieta

BUDAPEŠŤ - Maďarský veľvyslanec v Českej republike Tibor Petö, ktorého kvôli vyjadreniam predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra predvolal v utorok v Prahe český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, nepovedal, že maďarská vláda odmieta Kövérovo vyjadrenie. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré maďarské ministerstvo zahraničných vecí poskytlo v utorok večer agentúre MTI.

slovakia

left justify in out

Šéf českej diplomacie si veľvyslanca predvolal, aby vysvetlil Kövérove výroky. Ten v rozhovore pre denník Právo uviedol, že kvôli Benešovým dekrétom Česko a Slovensko vôbec nemali byť prijaté do EÚ. "ČR a SR sa nemali vôbec stať členmi únie, ak je súčasťou ich právneho poriadku zákon vychádzajúci zo zásady kolektívnej viny," uviedol Kövér.

 

Otázku Benešových dekrétov, o ktorých v rozhovore pre český denník Právo hovoril, nenastolili ani maďarský prezident, ani maďarská vláda, ani rezort diplomacie, povedal maďarský veľvyslanec. Petö po schôdzke so Zaorálkom konštatoval, že obe strany deklarovali záujem na zachovaní dobrých vzájomných vzťahov. Maďarský veľvyslanec však povedal, že maďarská vláda odmieta Kövérovo vyjadrenie.

 

Rezort maďarskej diplomacie ale v utorok vo vyhlásení zdôraznil, že takáto veta na schôdzke nezaznela. Súčasne podčiarkol, že spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky je jedným zo základných pilierov maďarskej zahraničnej politiky, pričom Maďarsko je vďačné Česku, Poľsku a Slovensku za pomoc poskytnutú pri ochrane hraníc. Podľa maďarského ministerstva zahraničných vecí budú vyšehradské krajiny úspešné aj v budúcnosti, ak sa zomknú pri riešení výziev. Rezort dodal, že spolupráca Maďarska a Česka nebola nikdy taká dobrá ako teraz.

 

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZVaEZ SR) si maďarskú veľvyslankyňu Evu Czimbalmosovú-Molnárovú v súvislosti s výrokmi predsedu maďarského parlamentu predvolalo ešte v pondelok.

MZVaEZ SR podľa MTI zdôraznilo, že vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú v súčasnosti vďaka snahe oboch vlád na historicky najlepšej úrovni. Spoločná komunikácia je intenzívna a spolupráca pozitívna, čo sa prejavuje nielen v bilaterálnej rovine, ale aj v rámci Vyšehradskej skupiny a pri témach celoeurópskeho významu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies