Maďarský ústavný právnik: Nový smer sformulovaný na minisummite EÚ je neurčitý

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 14:40 • 2 min
Maďarský ústavný právnik: Nový smer sformulovaný na minisummite EÚ je neurčitý

BUDAPEŠŤ - Nové smerovanie v otázke utečenectva presadzujúce vyznačovanie vonkajších platforiem a tranzitných zón, ktoré bolo sformulované v nedeľu na pracovnom zasadnutí v Bruseli, je značne neurčité. Konštatoval to v pondelok maďarský ústavný právnik Zoltán Lomnici ml.

slovakia

left justify in out

"Na tzv. minisummite bola v súvislosti s prevádzkovaním centier na prijímanie migrantov reč o takých nestabilných krajinách, ktoré nie sú členmi Európskej únie - akými sú Albánsko či Líbya - a nie sú schopné dodržiavať dlhodobé dohody," zdôvodnil svoj postoj expert vo verejnoprávnej televízii M1.

 

Lomnici podľa agentúry MTI ďalej dodal, že dvojstranné a trojstranné dohody medzi členskými krajinami EÚ navrhované nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou by obmedzovali slobodu pohybu osôb, a teda by porušovali Ženevskú dohodu, podľa ktorej utečenci majú právo voľného pohybu na území Únie.

 

Na rokovaní lídrov 16 štátov EÚ na tému azylovej a migračnej politiky Merkelová v nedeľu povedala, že v záležitosti sekundárnych presunov žiadateľov o azyl v rámci EÚ je potrebné dosiahnuť "bilaterálne alebo trilaterálne dohody" medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré budú prospešné pre všetky strany. Štáty by vďaka tomu nemuseli "stále čakať" na to, kým dospeje k riešeniu celá 28-členná Únia.

 

Zasadnutie zvolal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po tom, ako v Nemecku vypukol spor medzi Merkelovou a predstaviteľmi koaličnej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU), ktorí chcú pristúpiť k vracaniu časti migrantov priamo zo štátnych hraníc. Merkelová presadzuje "európske" riešenie tohto problému, na čo dostala od vedenia CSU čas do konca júna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona