Maďarský úrad vlády obhajuje zrušenie zmlúv ministerstiev s Magyar Telekomom

NETKY.SK • 18 December 2015, 13:43 • 2 min
Maďarský úrad vlády obhajuje zrušenie zmlúv ministerstiev s Magyar Telekomom

BUDAPEŠŤ - Spoločnosť Magyar Telekom zneužila situáciu, že má peniaze a veľký vplyv, vyhlásil dnes minister riadiaci kabinet úradu predsedu maďarskej vlády Antal Rogán v komerčnej televízii TV2, kde obhajoval vypovedanie zmlúv s touto spoločnosťou zo strany ministerstiev.

slovakia

left justify in out

Vláda nariadila vo štvrtok všetkým ministerstvám, aby vypovedali zmluvy so spoločnosťou Magyar Telekom, ktorá zrušila sponzorstvo spevákovi Ákosovi Kovácsovi kvôli jeho kontroverzným vyjadreniam o úlohách žien v spoločnosti.

 

Hovorca vlády Zoltán Kovács povedal, že kabinet v stredu skonštatoval, že takýto krok zo strany telekomunikačnej spoločnosti je v rozpore s duchom i literou maďarskej ústavy: Podľa ministra Rogána spoločnosť Magyar Telekom porušila ústavu, kde je jasne napísané, že v Maďarsku je sloboda prejavu a vyjadrenia názoru.

 

Krok maďarskej vlády označil minister za symbolické opatrenie, ktorým naznačuje, že nesúhlasí s tým, keď niekto nedodržuje ústavu a obmedzuje slobodu slova.

 

Hovorca Kovács neskôr spresnil, že ide iba o zmluvy týkajúce sa služieb mobilného internetu. Dodal, že na jednom z ministerstiev už vypovedali 103 takýchto zmlúv.

 

"Je možné, že v Nemecku sa takéto niečo môže stať, ale my považujeme za neprijateľné, aby bolo možné kohokoľvek za jeho názory a postoje takouto formou diskriminovať," konštatoval Kovács.

 

Predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás v reakcii na krok vlády uviedol, že kabinet na stredajšej schôdzke nepovažoval za dôležité zaoberať sa situáciou zdravotníctva, ktoré je na pokraji krachu, ale stredovekým vyjadrením občana Ákosa Kovácsa, ktorý "zaradil maďarské ženy medzi druhotriednych občanov".

 

MSZP dnes začala zisťovať, koľko verejných financií získal od roku 2010 tento "Fideszu blízky" spevák. Ďalšia opozičná strana, PM (Párbeszéd Magyarország), vyzvala vládu premiéra Viktora Orbána, aby sa namiesto obhajovania "svojho miláčika", ktorý vzbudil verejné pohoršenie, zaoberala radšej problémami čestne pracujúcich ľudí a skutočnými problémami Maďarska.

 

Ochranárska strana LMP zdôraznila, že vláda si opäť pomýlila súkromný záujem s verejným záujmom. Strana Spolu (Együtt) poznamenala, že vláda bloku Fidesz-KDNP dokázala, že nemá ani len predstavu o pojme "sloboda prejavu" a svojou malichernou pomstou ignoruje výsledky verejného obstarávania.

Predseda maďarského parlamentu László Kövér pobúril časť maďarskej verejnosti víkendovým vyjadrením o ženách, ktoré by sa podľa neho mali sebarealizovať prostredníctvom rodenia detí. "Boli by sme radi, keby nám naše dcéry rodili vnúčatá a považovali by to za najvyšší stupeň svojej sebarealizácie," povedal Kövér v nedeľu na zjazde vládnucej strany Fidesz.

 

Spevák Ákos Kovács podporil Kövérov postoj v programe komerčnej televíznej stanice Echo TV, za čo si vyslúžil nielen kritiku verejnosti, ale aj odstúpenie od sponzorskej zmluvy zo strany Magyar Telekomu - dcérskej spoločnosti Deutsche Telekom.

 

Po oznámení maďarského kabinetu na burze hodnoty akcií Magyar Telekomu klesli o dve percentá.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies