Maďarský súd pre nepokoje v Röszke odsúdil viacerých migrantov

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 14:21 • 2 min
Maďarský súd pre nepokoje v Röszke odsúdil viacerých migrantov

BUDAPEŠŤ - Okresný súd v juhomaďarskom meste Segedín odsúdil dnes viacerých migrantov v kauze vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2., v ktorej boli obvinení deviati Sýrčania a jeden Iračan.

slovakia

left justify in out

Prvostupňový súd väčšinu z nich uznal za vinných z trestného činu ilegálneho prekročenia hraníc a účasti na nepokojoch, informovala agentúra MTI. Na tri roky odňatia slobody odsúdil súd Sýrčana, ktorý sa na hraničnom priechode prihováral davu migrantov pomocou megafónu. Šesť mužov si podľa verdiktu odsedí vo väzení 14 mesiacov, navyše ich vyhostili z Maďarska na štyri roky.

 

Obvinených, ktorí sú v zlom zdravotnom stave, odsúdil súd na podmienečné tresty a dvoch z nich navyše vyhostil z krajiny. V prípade staršej ženy, ktorá medzičasom získala štatút utečenca, súd odmietol návrh prokurátora na vyhostenie.

 

Migranti pri Röszke 16. septembra 2015 napadli maďarských policajtov v snahe preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie. Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

 

Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Policajti na súde uviedli, že nemohli proti nim zasiahnuť, pretože migranti boli na srbskom území. Preto sa stiahli v nádeji, že sa dav upokojí. Tento moment však migranti využili na to, aby prelomili zátarasy a zhruba 200 z nich ilegálne vstúpilo na maďarské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies