Maďarský súd odsúdil Sýrčana obžalovaného z nepokojov na 5 rokov väzenia

NETKY.SK • 20 September 2018, 14:39 • 2 min
Maďarský súd odsúdil Sýrčana obžalovaného z nepokojov na 5 rokov väzenia

Budapešť- Odvolací súd v juhomaďarskom Segedíne odsúdil vo štvrtok na päť rokov odňatia slobody Sýrčana Ahmeda H. obžalovaného z organizovania masových nepokojov na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke-Horgoš-2 z roku 2015. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej rozsudok je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd tak zmiernil trest vymeraný prvostupňovým súdom pôvodne na sedem rokov väzenia. Muža budú môcť podmienečne prepustiť na slobodu po uplynutí dvoch tretín trestu.

 

Segedínsky tribunál ho v rámci obnoveného konania 14. marca uznal na prvom stupni za vinného z viacerých trestných činov vrátane použitia násilia proti verejnému činiteľovi, čo je v zmysle maďarských právnych noriem teroristickým činom. Súčasne mu zakázal na desať rokov vstup na územie Maďarska.

 

Proti rozsudku sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal prísnejší trest. Odvolal sa aj obvinený a jeho obhajca, ktorí žiadali prekvalifikovanie činu a zmiernenie verdiktu.

 

V novembri 2016 segedínsky tribunál odsúdil Ahmeda H. na desať rokov väzenia a doživotne ho vykázal z územia Maďarska.

 

Odvolací súd však 15. júna 2017 zrušil prvostupňový verdikt s odôvodnením, že súd nevzal do úvahy všetky dôkazy, a nariadil obnovu konania.

 

Sýrčan, ktorý žije na Cypre, mal byť hlavným organizátorom uvedených nepokojov.

 

Traja príslušníci budapeštianskej jednotky polície, nasadenej 16. septembra 2015 popoludní v Röszke, zhodne vypovedali, že obvinený viedol dav migrantov prostredníctvom megafónu.

 

Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

 

Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, na čo maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela.

 

Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, dvaja z nich ťažšie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies