Maďarský rezort diplomacie ocenil prvé dvojjazyčné tabule na železničných staniciach

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 08:23 • 2 min
Maďarský rezort diplomacie ocenil prvé dvojjazyčné tabule na železničných staniciach

BUDAPEŠŤ - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí víta, že slovenský železničný podnik ŽSR v piatok 31. marca nainštaloval na železničnej stanici v Slovenskom Novom Meste v okrese Trebišov prvé slovensko-maďarské informačné tabule.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré zverejnil dnes rezort diplomacie na svojej internetovej stránke. Po viac rokov trvajúcom spore sa tak začala na Slovensku "železničná dvojjazyčnosť". Podľa plánov do konca roka postupne nainštalujú železnice na 53 staniciach aj maďarské a na jednej stanici rusínske tabule.

 

"Maďarská vláda mimoriadne pozorne sleduje vývoj situácie maďarskej menšiny na Slovensku a zachovávanie menšinových práv jej príslušníkov. Dôležitým momentom je, že Národná rada SR nedávno schválila novelu, v zmysle ktorej bude opäť tlmočenie v občianskych sporoch bezplatné," píše sa v zverejnenom dokumente.

 

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí tiež oceňuje, že slovenský parlament bude čoskoro schvaľovať zákon o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorým sa ďalej rozšíria zdroje určené na menšinovú kultúru.

 

"Udalosti uplynulých týždňov na Slovensku naznačujú, že priaznivá zmena atmosféry v maďarsko-slovenských vzťahoch v posledných rokoch v mnohých oblastiach napomáha riešeniu otvorených otázok aj z pohľadu spoločenstva tam žijúcich Maďarov," uzatvára vyhlásenie maďarského rezortu diplomacie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies