Maďarský prokurátor žiada v kauze úniku kalu v Ajke nový súdny proces

NETKY.SK • 23 Január 2017, 15:40 • 2 min
Maďarský prokurátor žiada v kauze úniku kalu v Ajke nový súdny proces

BUDAPEŠŤ - Zrušenie platnosti verdiktu prvostupňového súdu a nový súdny proces v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke z roku 2010 požadoval dnes prokurátor na odvolacom súde v Györi. O úvodnom dni pojednávania na druhom stupni informovala agentúra MTI. Pri úniku kalu zomrelo desať ľudí.

slovakia

left justify in out

Prvostupňový súd vo Veszpréme vlani 28. januára zbavil viny všetkých 15 obvinených osôb. V zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

 

Prokurátor Péter Fejes dnes zdôraznil, že sa proti verdiktu prvostupňového súdu odvolal na základe skutočnosti, že súd vo Veszpréme urobil procesné chyby. "Jeho rozsudok je nepodložený a nesplnil ani povinnosti týkajúce sa zdôvodnenia svojho rozhodnutia," dodal Fejes.

 

Rozsudok v tejto situácii podľa jeho slov nie je možné posudzovať, a nie je možné o ňom ani diskutovať, zdôvodnil prokurátor požiadavku na nový súdny proces. Prokuratúra v tejto kauze obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi (Mal) Zrt., vrátane jej generálneho riaditeľa.

 

Boli obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z trestných činov poškodenia životného prostredia a prírody z nedbanlivosti, porušenia pravidiel hospodárenia s nebezpečným odpadom a všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, čo dohromady spôsobilo materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu. V súdnom procese, ktorý sa začal 25. septembra 2012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

 

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona