Maďarský prezident na otvorení summitu o vode: Voda je dnes najohrozenejším zdrojom

NETKY.SK • 28 November 2016, 12:24 • 2 min
Maďarský prezident na otvorení summitu o vode: Voda je dnes najohrozenejším zdrojom

BUDAPEŠŤ - Voda je dnes najohrozenejším zdrojom a treba dosiahnuť, aby sa stala najdôležitejšou otázkou politického uvažovania a konania, povedal dnes v úvode Budapeštianskeho svetového summitu o vode 2016 maďarský prezident János Áder.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI najvyšší maďarský predstaviteľ zdôraznil, že bez patričného množstva kvalitnej vody nebude dostatok potravín, ďalší priemyselný vývoj, ani udržateľná urbanizácia. "Voda je aj zábezpekou mieru a bezpečnosti," dodal Áder.

Demografický rast vo svete si podľa slov maďarského prezidenta vyžiada do roku 2030 nárast spotreby vody o 30 percent, navyše priemysel do roku 2015 bude potrebovať o 50 percent viac vody.

 

"Ak sa vo svete dostanú ľudia k dostatočnému množstvu vody, potom bude mier a bezpečnosť," povedal v prejave predseda 71. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Peter Thomson.

 

"K udržateľnému rozvoju bude potrebné pretvoriť hospodárenie so zdrojmi. To môže zaručiť dostatok čistej vody každému obyvateľovi Zeme," zdôraznil vo videoposolstve účastníkom budapeštianskej konferencie generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý dodal, že je potrebné účinnejšie hospodárenie s odpadovou vodou.

 

Do maďarského hlavného mesta pricestovalo na toto trojdňové podujatie takmer 1800 účastníkov zo 117 krajín. Cieľom konferencie s mottom "Voda spája" je napomôcť, aby sa voda namiesto toho, aby bola zdrojom globálnych konfliktov a rizík, stala zdrojom spolupráce, mieru a rozvoja pre všetky krajiny sveta, ktorých záujmom je udržateľný rozvoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies