Maďarský prezident János Áder vyzval na rýchlejšie tempo znižovania emisií

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 14:42 • 2 min
Maďarský prezident János Áder vyzval na rýchlejšie tempo znižovania emisií

BUDAPEŠŤ - So žiadosťou o rýchlejšie tempo znižovania emisií skleníkových plynov sa dnes maďarský prezident János Áder obrátil listom na lídrov desiatich krajín, ktoré majú najvyšší podiel na globálnej produkcii emisií.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Áder vyzval Spojené štáty, Čínu, Austráliu, Brazíliu, Indiu, Japonsko, Indonéziu, Kanadu, Nemecko a Rusko, aby ukázali ďalším krajinám príklad a začali konzultácie vedúce k tomu, že oproti svojim pôvodným záväzkom vykonajú v kratšom čase výraznejšie zníženie emisií.

 

Maďarský prezident v liste zopakoval svoju iniciatívu, ktorú predniesol pri podpísaní dohody o boji proti klimatickým zmenám 22. apríla v New Yorku. Dohodu sa podarilo uzavrieť vlani v decembri počas konferencie v Paríži.

 

Áder zdôraznil, že vývoj situácie svedčí o tom, že k záväzkom prijatým v Paríži sú potrebné rýchlejšie a razantnejšie kroky, aby bol spoločne stanovený cieľ splnený.

 

Zmluva nadobudne účinnosť po tom, ako ju jednotlivé štáty ratifikujú aj na národnej úrovni. Musí tak urobiť najmenej 55 krajín, na ktoré pripadá najmenej 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. USA a Čína, ktoré majú 40-percentný podiel na svetových emisiách, plánujú pristúpiť k dohode ešte tento rok. Peking tak mieni urobiť ešte pred septembrovým summitom skupiny G-20.

 

Dlhodobým cieľom parížskej dohody, ktorá má nahradiť tzv. Kjótsky protokol, je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím, pričom sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

 

Prelom má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov na úrovni jednotlivých štátov a postupný prechod na nové modernejšie technológie. Dohoda je výsledkom parížskej Konferencie OSN o zmene klímy (COP21), na ktorej ju odsúhlasilo takmer 200 krajín sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies