Maďarský prezident János Áder výrazne stratil na svojej popularite, dôvodom je podpora niekoľkých sporných zákonov

NETKY.SK • 14 August 2017, 10:47 • 2 min
Maďarský prezident János Áder výrazne stratil na svojej popularite, dôvodom je podpora niekoľkých sporných zákonov

BUDAPEŠŤ - Prezident János Áder stratil pozíciu najpopulárnejšieho politika v Maďarsku. Na čele prieskumu, ktorý pre denník Magyar Nemzet vykonal v júli inštitút Iránytü, ho vystriedal doposiaľ druhý najpopulárnejší politik - minister národného hospodárstva Mihály Varga.

slovakia

left justify in out

Magyar Nemzet v tejto súvislosti dnes pripomenul, že Iránytü je blízky ultrapravicovej strane Jobbik. Index sympatie u Vargu dosiahol hodnotu 60, kým u Ádera klesol z februárových 63 na júlových 58. Dôvodom straty dlhodobého prvenstva popularity v prípade hlavy štátu je podľa inštitútu to, že Áder v uplynulých mesiacoch podpísal niekoľko sporných zákonov presadených blokom vládnych strán Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

 

Medzi nimi bol vysokoškolský zákon namierený proti Stredoeurópskej univerzite (CEU) založenej americkým finančníkom Georgeom Sorosom, ale aj zákon komplikujúci fungovanie mimovládnych organizácií. Voči obom právnym normám sa zdvihla vlna protestov doma i v zahraničí. Tisíce ľudí protestovali v uliciach Budapešti a žiadali prezidenta, aby zákon nepodpísal.

 

Úspech Vargu spočíva v tom, že nebol zapletený do žiadnych káuz a k jeho menu sa neviaže žiadne negatívne opatrenie. Premiér Viktor Orbán s indexom 52 je až piatym najpopulárnejším maďarským politikom. Na treťom mieste figuruje starosta Budapešti István Tarlós a na štvrtom komisár Európskej komisie pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies