Maďarský prezident J. Áder je dnes na súkromnej návšteve Slovenska

NETKY.SK • 16 November 2013, 17:08 • 2 min
Maďarský prezident J. Áder je dnes na súkromnej návšteve Slovenska

PAVLOVCE NAD UHOM - Áder dnes navštívil Pavlovce na pozvanie miestnej samosprávy. O jeho plánovanej návšteve bola slovenská strana vopred informovaná. Sprievod mu robila aj početná ochranka a policajné zložky.

slovakia

left justify in out

Do obce Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce dnes zavítal v rámci svojej súkromnej návštevy Slovenska maďarský prezident János Áder. Stretol sa tam so zástupcami miestnej samosprávy, tamojších cirkví a navštívil aj pavlovský cintorín, kde je pochovaný starý otec jeho manželky Anity.

Ádera dnes pri jeho návšteve Slovenska sprevádzala manželka spolu s ďalšími členmi rodiny. Po ich príchode do Pavloviec sa na miestnom cintoríne pred hrobom jej predka konal za účasti asi dvoch stoviek ľudí cirkevný obrad. Maďarský prezident v jeho závere položil spolu so svojou manželkou na hrob Károlyho Herczegha spomienkový veniec. Zmienený rodinný predok, ktorý zomrel ešte v roku 1930, pôsobil v minulosti ako advokát.

Áder dnes navštívil Pavlovce na pozvanie miestnej samosprávy. O jeho plánovanej návšteve bola slovenská strana vopred informovaná. Sprievod mu robila aj početná ochranka a policajné zložky. "Sme radi, že pán prezident pozvanie prijal, pripravovali sme sa na stretnutie s ním od minulého roka. To že napokon príde, sme sa dozvedeli v lete tohto roka," informovala pavlovská starostka Mária Dufincová s tým, že prezidentova delegácia pozostáva približne z 15 ľudí.

Obec sa dnes rozhodla svojho hosťa v závere návštevy obdarovať spomienkovým tanierom zobrazujúcim erb obce. Miestne ženy preňho zároveň vyrobili tradičný betlehem z dreva a kukuričného šúpolia. "Prisľúbil nám, že si ho položí pod tohtoročný vianočný stromček," podotkla Dufincová.

Maďarský prezident smeroval po návšteve Pavloviec nad Uhom do Veľkých Kapušian, kde sa mal zúčastniť slávnostného odhalenia pamätnej tabule čestnému občanovi mesta Gézovi Herczeghovi. Rodák z Veľkých Kapušian, ktorý zomrel v roku 2008, bol otcom prezidentovej manželky Anity. V minulosti zastával post sudcu Medzinárodného súdneho dvora v Haagu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies