Maďarský prezident Áder v Ankare: Turecko je stále súčasťou Európy

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 09:33 • 2 min
Maďarský prezident Áder v Ankare: Turecko je stále súčasťou Európy

ANKARA - Turecko je stále súčasťou Európy, veď 40-60 percent jeho exportu smeruje do Európskej únie, vyhlásil dnes v Ankare na oficiálnej návšteve Turecka maďarský prezident János Áder po schôdzke s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI sa prezidenti vyjadrili za rozšírenie vzájomného obchodu a zhodli sa v tom, že sú podmienky na to, aby terajší ročný obrat vo výške dvoch miliárd dolárov (1,88 miliardy eur) stúpol na päť miliárd dolárov (4,71 miliardy eur).

 

Áder v súvislosti so zámerom výstavby plynovodu smerujúceho z Turecka vyjadril nádej, že túto investíciu neohrozia byrokratické prekážky a prípadné politické špekulácie. "Snahy oboch strán sú jasné, o diverzifikácii netreba rozprávať, ale treba pre ňu konať," povedal maďarský prezident.

 

Erdogan zdôraznil, že v oblasti stavebníctva je Turecko druhou najúčinnejšou krajinou na svete. Poznamenal, že jeho krajina by sa chcela zúčastniť na projekte výstavby diaľnic v Maďarsku, ktorý by mal byť do roku 2020 financovaný zo zdrojov Európskej únie.

 

Turecký prezident podotkol, že v jeho krajine sú v súčasnosti približne dva milióny utečencov zo Sýrie a Iraku. Napriek tomu, že starostlivosť o nich stála doposiaľ 5,5 miliardy dolárov (5,18 miliardy eur), Turecko pred nimi hranice necháva otvorené.

 

Maďarsko podľa Ádera postaví v priebehu niekoľkých mesiacov v tureckých utečeneckých táboroch zariadenia na čistenie vody. Prezident vyjadril nádej, že sa to stane dobrým odporúčaním pre maďarských odborníkov na ďalšie investície v Turecku.

 

Maďarský prezident v piatok uzavrie štvordňovú oficiálnu návštevu Turecka v Istanbule.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies