Maďarský premiér Orbán sľúbil, že splní požiadavky eurokomisie a CEU nezatvorí

NETKY.SK • 29 Apríl 2017, 13:16 • 2 min
Maďarský premiér Orbán sľúbil, že splní požiadavky eurokomisie a CEU nezatvorí

BRUSEL - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Bruseli sľúbil, že splní požiadavky Európskej komisie (EK) a Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti nezatvorí.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Siegfried Murešan, hovorca Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá má dnes v belgickej metropole zasadnutie predsedníctva.

 

Orbán sa dnes zúčastnil na zasadnutí predsedníctva európskych ľudovcov. Podľa informácií časopisu Politico nikto zo zúčastnených nenavrhol vylúčenie maďarskej vládnej strany Fidesz z EPP.

 

"EPP požiadala Fidesz a maďarské úrady, aby prijali konkrétne kroky na splnenia námietok EK. Premiér Orbán ubezpečil EPP, že Maďarsko bude konať v tomto duchu," vyhlásil predseda EPP Joseph Daul.

 

V Bruseli sa šírili chýry, že Fidesz by mohol byť vylúčený z EPP pre novelu maďarského vysokoškolského zákona, ktorý má podľa kritikov za cieľ zatvorenie CEU. Univerzitu založil a financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros, ktorého Orbán označil za podporovateľa masovej migrácie a nepriateľa eura.

 

Líder EPP v Európskom parlamente Manfred Weber zdôraznil, že zotrvanie Fideszu v EPP je v Orbánovom záujme, ale dodal, že kroky Budapešti sú neprijateľné. "Akademická sloboda musí byť garantovaná. Po tejto diskusii je loptička na jeho strane kurtu. Ak zareaguje správne, bude to tímový hráč. Ak nie, bude to mať dôsledky," vysvetlil Weber.

 

Pre schválenú novelu maďarského zákona o vysokých školách poslala v stredu Európska komisia maďarskej vláde oficiálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ.

 

Podľa EK je predmetná novela v rozpore s európskymi pravidlami, konkrétne so slobodou poskytovania služieb a podnikania, akademickou slobodou a právom na vzdelávanie.

 

Novela vysokoškolského zákona, prijatá v Maďarsku 4. apríla, nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej by podľa nových pravidiel malo byť pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies