Viktor Orbán po zvolení: Liberálna demokracia nie je schopná ochrániť ľudí

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 15:02 • 2 min
Viktor Orbán po zvolení: Liberálna demokracia nie je schopná ochrániť ľudí

BUDAPEŠŤ - Maďarské Národné zhromaždenie znovuzvolilo vo štvrtok v Budapešti Viktora Orbána za predsedu maďarskej vlády. Poslanci o tom rozhodli nadpolovičnou väčšinou hlasov, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Za Orbána hlasovalo 134 poslancov, 28 bolo proti. Staronový premiér sa po zložení prísahy pred historickými vlajkami ujal funkcie a predniesol prejav.

 

Uviedol v ňom, že nová maďarská vláda bude namiesto liberálnej demokracie budovať modernú kresťanskú demokraciu 21. storočia. Pripomenul, že Maďarsko dosiahlo úspechy aj vďaka tomu, že otvorene hlásalo koniec etapy liberálnej demokracie.

 

"Liberálna demokracia nebola schopná ochrániť dôstojnosť, slobodu a bezpečnosť ľudí, ale ani zachovať kresťanskú kultúru. Namiesto liberálnej demokracie staviame modernú kresťanskú demokraciu 21. storočia, ktorá ubráni rovnocennosť muža a ženy, tradičný model rodiny, brzdí antisemitizmus, chráni našu kresťanskú kultúru a poskytne šancu pre zachovanie a rozvoj maďarského národa," povedal Orbán.

 

Premiér deklaroval odhodlanie svojej krajiny zostať v systéme západného spojenectva. "Chceme silnú Európu, mier a vzájomne výhodné dohody. Potrebujeme Európsku úniu a aj Únia potrebuje nás. Sme pripravení iniciovať potrebné zmeny, podporíme zväzok slobodných národov, a nie Spojené štáty európske," podčiarkol premiér.

 

Migrácia podľa jeho slov povedie k rozpadu národných štátov. Varoval pred takto vznikajúcou jedinou otvorenou spoločnosťou a opakovane odmietol prisťahovalecké kvóty, pričom potvrdil odhodlanie chrániť hranice.

 

Orbán zdôraznil, že jeho vláda sa bude snažiť v krajine dosiahnuť demografický obrat, dobuduje diaľnice až k štátnym hraniciam, zmodernizuje železnice a posilní armádu.

 

"Susedné krajiny chcem presvedčiť o tom, že spoločne môžeme dosiahnuť, že v Karpatskom oblúku môžeme vybudovať najbezpečnejšiu krajinu Európy, najrýchlejšie sa rozvíjajúci jednotný hospodársky, obchodný a dopravný región," povedal znovuzvolený predseda maďarskej vlády.

 

Viktora Orbána zvolili za predsedu maďarskej vlády predtým v rokoch 1998, 2010 a 2014.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies