Maďarský parlament znovuzvolil Jánosa Ádera za prezidenta

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 13:38 • 2 min
Maďarský parlament znovuzvolil Jánosa Ádera za prezidenta

BUDAPEŠŤ - János Áder zostáva vo funkcii prezidenta Maďarska na ďalšie päťročné obdobie. Podľa agentúry MTI o tom dnes v Budapešti rozhodli poslanci parlamentu.

slovakia

left justify in out

Áder po neúspešnom prvom kole volieb získal v druhom kole 131 hlasov. Za Lászlóa Majtényiho, ktorý bol kandidátom opozície s výnimkou ultrapravicového Jobbiku, hlasovalo 39 poslancov, informoval spravodajský server index.hu.

 

V terajších voľbách prezidenta republiky, ktoré boli v Maďarsku siedmymi po zmene režimu, nehlasovalo 24 poslancov frakcie opozičnej strany Jobbik.

 

Po neúspešnom prvom kole, v ktorom Áderovi k dvojtretinovej väčšine chýbali dva hlasy, už nehlasovali ani poslanci za Demokratickú koalíciu (DK). V druhom kole získal doterajší prezident rovnaký počet hlasov ako v prvom kole, avšak k zvoleniu mu tentoraz stačila jednoduchá väčšina.

 

Áder si po voľbách podal ruku s Majtényim a potom prijal blahoželanie aj od premiéra Viktora Orbána.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies