Maďarský parlament vláde odobril žalobu proti kvótam, spor s EÚ by sa mohol stať precedensom

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:03 • 2 min
Maďarský parlament vláde odobril žalobu proti kvótam, spor s EÚ by sa mohol stať precedensom

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament dnes schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor Európskej únie a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót. Informovala o tom agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Za návrh predložený stranami vládneho bloku Fidesz-KDNP pod názvom "O napadnutí povinných prisťahovaleckých kvót v záujme ochrany Maďarska a Európy" hlasovalo 154 poslancov, 41 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania. Parlament v prijatej právnej norme konštatuje, že Rada EÚ schválila uznesenie o rozdelení žiadateľov o medzinárodnú ochranu založenú na základe povinných kvót tak, že pritom nebrala do úvahy princíp subsidiarity a nezabezpečila možnosť vyjadrenia sa národným parlamentom.

 

Maďarský  minister spravodlivosti László Trócsányi dnes pred verdiktom parlamentu vyhlásil, že spor s EÚ by sa mohol stať precedensom. Podľa agentúry MTI šéf rezortu povedal, že žalobu by Maďarsko mohlo podať už v decembri. Trócsányi vyjadril názor, že rozhodnutie o povinných kvótach nie je v súlade s vôľou väčšiny obyvateľstva Európy, teda nemá spoločenskú legitimitu. 
Rozhodnutie o kvótach má okrem toho aj niekoľko právnych nedostatkov, dodal.


"Systém kvót EÚ je vlastne povinné presídľovanie, ktoré z pohľadu Maďarska znamená ročne vyše 13.000 ľudí," povedal minister riadiaci Kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán a dodal, že v priebehu piatich rokov by museli prijať toľko ľudí, koľko obyvateľov má Segedín - štvrté najväčšie mesto Maďarska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies