Maďarský parlament schválil zapojenie armády do misie proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 16:05 • 2 min
Maďarský parlament schválil zapojenie armády do misie proti Islamskému štátu

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v utorok prijal uznesenie, na základe ktorého armáda môže prispieť až 150 vojakmi do medzinárodnej misie proti teroristickej organizácii Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Nasadzovanie maďarských vojakov v irackom Arbíle do konca roka 2017 poslanci podporili v pomere 137 ku 57, čo minister zahraničných vecí Péter Szijjártó privítal ako "najmúdrejšie a najzodpovednejšie" rozhodnutie. Podľa jeho predošlého vyjadrenia bude 110 vojakov slúžiť priamo v Iraku, šiesti na veliteľských stanovištiach a zvyšok zostane v pohotovosti v Maďarsku. Dodal, že rozpočet na zapojenie Maďarska do misie nepresiahne 20 miliárd forintov (67,4 mil. eur). Príspevok Budapešti umožní splniť záväzok vyplývajúci z jej príslušnosti k západnému spoločenstvu hodnôt, vyhlásil minister.

 

Maďarskí vojaci majú pomáhať pri strážení vojenského výcvikového strediska v meste Arbíl na severe Iraku v rámci medzinárodnej misie proti sunnitským extrémistom z IŠ. Maďarský minister obrany Csaba Hende povedal, že Budapešť o zapojenie do iniciatívy zameranej na výcvik irackých vojakov požiadali Spojené štáty. Postup IŠ pritom označil za "čoraz väčšiu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť". Návrh na vyslanie vojakov musel v parlamente získať najmenej dvojtretinovú podporu, čo sa podarilo vďaka hlasom viacerých opozičných poslancov vrátane bývalého socialistického premiéra Ferenca Gyurcsánya. Vládna koalícia totiž ešte vo februári stratila tesnú dvojtretinovú väčšinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona