Maďarský parlament schválil sprísnenie ochrany štátnych hraníc

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 11:38 • 2 min
Maďarský parlament schválil sprísnenie ochrany štátnych hraníc

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes návrh vlády na sprísnenie ochrany štátnych hraníc, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Návrh, ktorý predložil minister vnútra Sándor Pintér, podporilo 138 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP a opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik. Šesť poslancov hlasovalo proti - išlo o poslancov ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) a nezávislí. Zdržalo sa 22 poslancov, väčšinou z Maďarskej socialistickej strany (MSZP).

 

Schválené zmeny sa dotknú zákona o utečeneckom štatúte a procesných pravidiel týkajúcich sa štatútu krízového stavu spôsobeného masovou migráciou.

 

V zmysle sprísnených podmienok budú môcť migranti požiadať o azyl iba osobne, a to v tranzitných zónach umiestnených priamo na hraniciach. V uvedenej zóne sa budú musieť cudzinci zdržiavať až do právoplatného rozhodnutia Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH). Zónu budú môcť žiadatelia opustiť len smerom von z Maďarska - v súčasnej situácii smerom do Srbska.

 

Nové pravidlá okrem iného urýchlia proces posúdenia žiadostí o azyl, umožnia ukončiť tento proces v istých prípadoch, keď žiadateľ nespolupracuje s BÁH, a zavádzajú možnosť vypočutia žiadateľov zdržiavajúcich sa v tranzitnej zóne súdom prostredníctvom telekomunikačnej siete.

 

Odmietnutí žiadatelia budú musieť po oznámení právoplatného verdiktu opustiť tranzitnú zónu. V prípade, že cudzinci sa v čase krízovej situácie spôsobenej masovou migráciou budú zdržiavať mimo predpísaných zón, budú čeliť priestupkovému konaniu.

 

Podľa vlády migranti zneužívali benevolenciu doterajších zákonov a robili všetko pre to, aby sa mohli voľne pohybovať v Maďarsku, odkiaľ po čase odišli do iných krajín. Takáto situácia znamená pre Maďarsko bezpečnostné riziko, tvrdí kabinet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies