Maďarský parlament schválil nový zákon proti bezdomovcom

NETKY.SK • 1 Október 2013, 10:33 • 2 min
Maďarský parlament schválil nový zákon proti bezdomovcom

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v pondelok v neskorých hodinách schválil zákon, ktorý umožňuje odňatím slobody potrestať bezdomovcov zdržujúcich sa na nepovolených miestach.

slovakia

left justify in out

Kontroverznú iniciatívu ministra vnútra Sándora Pintéra podporila dvojtretinovou väčšinou pravicová vládna strana FIDESZ. Opoziční ľavičiari a liberáli vyzvali prezidenta Jánosa Ádera, aby zákon vetoval. Pred takmer rokom ústavný súd podobnú normu zrušil. Preto v marci tohto roku parlament zmenil ústavu, aby ju napriek tomu mohol presadiť.

Zákon má podľa jeho iniciátorov "chrániť poriadok, bezpečnosť, zdravie a kultúrne hodnoty" a oprávňuje miestne samosprávy vyhradiť oblasti, kde sa bezdomovci nemôžu zdržiavať, ako aj násilne vysťahovať ľudí žijúcich v búdach či chatrčiach. Porušovatelia môžu byť potrestaní verejnoprospešnými prácami, pokutami či dokonca väzením. Podľa ochrancov ľudských práv táto norma kriminalizuje bezdomovcov. Stanovisko kancelárie premiéra Viktora Orbána však argumentuje, že zákon je najmä v záujme ľudí bez domova. Namiesto toho, aby sa uchýlili do ubytovní, "radšej volia verejné miesta, kde v zime môžu zamrznúť," uvádza stanovisko. Len v Budapešti podľa odhadov žije okolo 4 000 bezdomovcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies