Maďarský parlament prijal uznesenie odmietajúce kvóty na prerozdelenie migrantov

NETKY.SK • 3 November 2015, 19:47 • 2 min
Maďarský parlament prijal uznesenie odmietajúce kvóty na prerozdelenie migrantov

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament prijal dnes uznesenie odmietajúce plán Európskej únie na zavedenie systému kvót, na základe ktorého by sa mali prerozdeľovať migranti medzi jednotlivé členské štáty únie.

slovakia

left justify in out

Za uznesenie hlasovali na dnešnom zasadnutí poslanci z vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, koaličnej Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) a krajne pravicovej strany Jobbik. Dokument umožňuje vláde začať právne kroky voči Európskej únii s cieľom zabrániť, aby bolo Maďarsko súčasťou tohto programu.

Maďarská vláda sa nedávno vyjadrila, že pred rozhodnutím o začatí prípadného súdneho procesu si počká na výsledky hlasovania o tejto otázke v parlamente.

 

Podľa schváleného uznesenia Európska komisia nemá patričný právny základ na zriadenie povinných kvót na rozdelenie utečencov, pretože tým by vstúpila do platnosti automatická procedúra bez rokovania s dotknutými členskými krajinami.

 

Tento centralizovaný proces obchádza Európsku radu, píše sa v uznesení, za ktoré hlasovalo 141 poslancov, 27 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania.

Minister riadiaci Kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán v pondelok v parlamente povedal, že systém kvót EÚ je vlastne povinné presídľovanie, ktoré z pohľadu Maďarska znamená ročne prijať vyše 13.000 ľudí. V priebehu piatich rokov by to znamenalo prijať toľko ľudí, koľko má Segedín - štvrté najväčšie mesto Maďarska, dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies