Maďarský obhajca žiadal oslobodiť muža obvineného z atentátu v Budapešti

NETKY.SK • 29 August 2018, 16:06 • 2 min
Maďarský obhajca žiadal oslobodiť muža obvineného z atentátu v Budapešti

Budapešť- Oslobodenie spod obžaloby Lászlóa P., ktorý bol obvinený z vykonania atentátu z 24. septembra 2016 na ulici Teréz körút v Budapešti, žiadal v stredu na súde maďarského hlavného mesta jeho obhajca László Jován.

slovakia

left justify in out

Jován v záverečnej rečí obhajoby svoju žiadosť odôvodnil skutočnosťou, že súd nemá k dispozícii nespochybniteľné dôkazy o vine tohto muža, preto nemôže byť odsúdený.

 

Súčasne spochybnil aj to, že prokurátor kvalifikoval spomínaný trestný čin ako viacnásobný pokus o vraždu. Podľa advokáta ho však možno posúdiť iba ako pokus o spôsobenie životu nebezpečného zranenia.

 

Obhajoba ďalej spochybnila spôsob vyšetrovania, zhromažďovanie dôkazov, ako aj expertízy súdnych znalcov.

 

"Čin nemožno kvalifikovať ako teroristický, pretože k atentátu sa neviaže žiadna konkrétna hrozba," dodal Jován.

 

Prokurátor Gábor Kovacsics v reakcii upozornil, že klince, ktoré výbušnina obsahovala, sa požívajú výhradne na likvidáciu živých bytostí. Kovacsics 18. júna v záverečnej reči žiadal pre Lászlóa P. doživotný trest odňatia slobody. Vyhlásil, že vzhľadom na okolnosti činu jediným možným trestom v súlade so zákonom je doživotie.

 

Lászlóa P., ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, obvinila prokuratúra z pokusu o viacnásobnú úkladnú vraždu, zneužitie výbušnín a prípravu teroristického činu.

 

Páchateľ položil večer 24. septembra 2016 batoh obsahujúci nálož s klincami pred budovu na ulici Teréz körút v VI. budapeštianskom obvode a výbušninu na diaľku odpálil. Pri útoku utrpeli dvaja policajti ťažké zranenia.

 

Podozrivého zadržali príslušníci Centra boja proti terorizmu (TEK) 19. októbra 2016 v meste Keszthely v Zalianskej župe. Ide o maďarského občana, ktorý nemá záznamy v trestnom registri. Uvedený trestný čin spáchal pravdepodobne sám a existovala hrozba, že sa môže pripravovať na ďalší útok, povedal po jeho zadržaní hlavný prokurátor Imre Keresztes.

 

Rozsudok vyriekne súd 12. septembra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies