Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó: Potrebujeme novú zahraničnú politiku

NETKY.SK • 8 December 2014, 15:53 • 2 min
Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó: Potrebujeme novú zahraničnú politiku

BUDAPEŠŤ - V nových svetových pomeroch potrebuje Maďarsko novú zahraničnú politiku, ktorá je pragmatická, schopná presadzovať hospodárske záujmy a ktorej základy boli položené v uplynulých mesiacoch. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó na zasadnutí zahraničného výboru parlamentu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI minister zdôraznil, že v tejto novej diplomacii je rovnako dôležitý transatlantický systém vzťahov i systém východných vzťahov. "Popri maďarských národných záujmoch sú dôležité aj geopolitické záujmy - mier, energetická bezpečnosť a uplatnenie obchodných cieľov," povedal Szijjártó.

 

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že v prvých deviatich mesiacoch tohto roka stúpol export z Maďarska o sedem percent, pričom export do krajín v rámci Európskej únie až o deväť percent a mimo únie o jedno percento.

 

Poslanec za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Attila Mesterházy položil otázku, či nie je potrebný obrat v maďarskej zahraničnej politike. Zdôraznil pritom, že maďarsko-americké vzťahy sú na bode mrazu, že sa Maďarsko v rámci Európy izoluje a že politika otvárania sa východu skrachovala.

 

"Záujmom Maďarska je mať silný systém vzťahov na východe. Obrat v zahraničnej politike nie je opodstatnený," reagoval Szijjártó. Podľa jeho slov sú vzťahy Maďarska s USA v oblasti ekonomiky, investícií a bezpečnostnej politiky bezproblémové.

 

Predseda ultrapravicovej strany Jobbik konštatoval, že treba hľadať spôsoby k tomu, aby sa Maďarsko stalo mostom, a nie frontovou líniou medzi východom a západom.

 

Podľa predsedu zahraničného výboru parlamentu Zsolta Németha z vládnej strany Fidesz Maďarsko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, jej štátnosť a európsku perspektívu. Treba nájsť spôsob, ktorý bude vyhovovať Ukrajine i Maďarsku, povedal Németh. 

 

K otázke energetickej bezpečnosti Szijjártó poznamenal, že zrušenie projektu výstavby plynovodu Južný prúd je pre Maďarsko zlou správou. Budapešť - ako uviedol - musí teraz hľadať iné riešenie na diverzifikáciu zdrojov energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies