Maďarský minister vnútra Pintér prijal 50 príslušníkov polície ČR

NETKY.SK • 30 Október 2015, 17:01 • 2 min
Maďarský minister vnútra Pintér prijal 50 príslušníkov polície ČR

BUDAPEŠŤ - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) ukázali príklad v riešení problému ilegálneho prisťahovalectva.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes maďarský minister vnútra Sándor Pintér, ktorý v Budapešti privítal 50 príslušníkov polície Českej republiky. Tí majú pomôcť s ochranou schengenskej hranice.


"Jednotlivé krajiny len ťažko zvládnu ťarchu ilegálneho prisťahovalectva, preto je potrebná spolupráca," povedal Pintér podľa agentúry MTI. Súčasne oznámil, že od začiatku roka ilegálne prekročilo maďarské hranice vyše 390.000 ľudí zo 101 krajín.


Podľa ministrových slov ide o sťahovanie národov, pričom davy ľudí neberú do úvahy európske hranice, ani schengenské pravidlá a svoj cieľ chcú dosiahnuť ignorovaním európskych právnych noriem. Podľa Pintéra sa v mase migrantov miešajú vojnoví utečenci, mladí ľudia túžiaci po lepšom živote a dobrodružstve s osobami odkázanými na ochranu.


Maďarský minister vyzdvihol zhodu vedúcich politikov krajín V4 na nutnosti dodržiavania európskych noriem a schengenských pravidiel. Podotkol, že o pomoc pri ochrane hraníc požiadalo minulý týždeň už aj Slovinsko, pričom Slovensko sa tam už rozhodlo vyslať svojich policajtov. Maďarsko zase pošle vyše 50 príslušníkov polície na ochranu vonkajších hraníc Schengenu.


Český policajný kontingent by mal v Maďarsku zostať do polovice decembra. Českí policajti sa budú spolupodieľať na ochrane maďarsko-srbskej štátnej hranice, kde by mali spolupracovať aj s kolegami zo Slovenska; tí by im mohli byť nápomocní vzhľadom na ich jazykové predpoklady - ovládanie maďarčiny. Česi sa však dohovoria po anglicky alebo nemecky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona