Maďarský minister vnútra k opatreniam na hraniciach: Bola ohrozená sloboda

NETKY.SK • 30 September 2015, 19:08 • 2 min
Maďarský minister vnútra k opatreniam na hraniciach: Bola ohrozená sloboda

BUDAPEŠŤ - Čiastočné uzavretie maďarsko-srbských hraníc bolo potrebné, pretože bola ohrozená sloboda, vyhlásil dnes na zasadaní vojenského a poriadkového výboru parlamentu v Budapešti minister vnútra Sándor Pintér.

slovakia

left justify in out

Minister pripomenul úlohy, ktoré Maďarsku podobne ako iným štátom vyplývajú zo schengenských smerníc a podčiarkol, že ak by sa vonkajšia hranica EÚ nekontrolovala adekvátne, nebolo by možné hovoriť o vnútornom priestore Schengenu, v ktorom sa občania môžu slobodne pohybovať bez hraničných kontrol.
Maďarské hranice prekročilo v tomto roku ilegálne doteraz 287.383 ľudí, väčšina na ich úseku so Srbskom, avšak po zintenzívnení jeho ochrany sa ťažisko migračnej vlny prenieslo na chorvátsko-maďarský úsek hraníc, uviedol Pintér podľa agentúry MTI.


Registrácia migrantov je aj naďalej 100-percentná na srbsko-maďarských hraniciach, čo však neplatí o chorvátsko-maďarskom úseku, pretože tí, ktorí prichádzajú odtiaľ, už predtým jednoznačne prešli členskou krajinou EÚ, preto maďarská strana predpokladá ich registráciu, povedal maďarský minister. Dodal, že jeho chorvátsky rezortný kolega ho informoval o plnej pripravenosti Záhrebu na túto úlohu.


Všetky osoby registrované v Maďarsku môžu iné štáty EÚ na základe dublinskej dohody vrátiť do tejto krajiny, čo v súčasnosti platí o viac ako 30.000 ľuďoch v západoeurópskych štátoch.


Na zasadaní výboru odznelo, že migranti, ktorí vstúpili na maďarské územie nezákonne a registrovali sa, v značnej časti nespolupracujú, dokonca aj naďalej sa dopúšťajú nezákonného konania a budú musieť po skončení azylového konania opustiť Maďarsko.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona