Maďarský minister odsúdil právne konanie voči krajine kvôli nedodržiavaniu utečeneckých kvót

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 16:09 • 2 min
Maďarský minister odsúdil právne konanie voči krajine kvôli nedodržiavaniu utečeneckých kvót

BUDAPEŠŤ - Právne konanie voči Maďarsku za nesplnenie povinnosti relokovať migrantov - v zmysle rozhodnutia Rady EÚ zo septembra 2015 - je nepochopiteľné, pretože v súčasnosti ešte prebieha proces v kauze utečeneckých kvót na Súdnom dvore Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes v Budapešti maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi. Šéf rezortu justície podľa komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió ďalej vytýkal, že Európska komisia postihla konaním iba Českú republiku, Maďarsko a Poľsko, pričom podľa jeho vyjadrenia sú také členské krajiny Európskej únie, ktoré sa zaviazali prijať istý počet utečencov, ale napokon tak neurobili.

 

V utorok v rámci trinástej správy o relokáciách a presídľovaní migrantov EK oznámila, že začne právne konanie vo veci nesplnenia povinnosti voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku za to, že doteraz nepodnikli žiadne kroky.

 

EK už predtým, v dvanástej správe o relokáciách zo 16. mája, oznámila, že tie členské štáty, ktoré takmer rok nikoho neprijali a ani nedali k dispozícii nové miesta, porušujú svoje povinnosti a mali by okamžite urobiť nápravu už v priebehu nasledujúceho mesiaca.

 

Maďarsko podalo žalobu vlani 3. decembra, deň po tom, ako tak urobilo aj Slovensko. Maďarský parlament 17. novembra 2016 schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor EÚ a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies