Maďarský Jobbik chce zvrhnúť Fidesz

NETKY.SK • 28 Január 2017, 18:32 • 2 min
Maďarský Jobbik chce zvrhnúť Fidesz

BUDAPEŠŤ - Maďarskú vládnu stranu Fidesz je schopný vo voľbách poraziť iba Jobbik. Predseda tohto opozičného zoskupenia Gábor Vona to vyhlásil dnes v Budapešti v prejave hodnotiacom stav krajiny. Pred budovou, kde vystúpil, proti nemu protestovali radikálni gardisti.

slovakia

left justify in out

Podľa komerčnej spravodajskej televízie HírTV Vona zdôraznil, že jeho strana je pripravená vládnuť a zastupovať záujmy všetkých Maďarov. "Nultým krokom po prevzatí vlády bude zúčtovanie," zdôraznil predseda.

 

Podotkol, že za ľavicovo-liberálnej vlády Ferenca Gyurcsánya riadili krajinu zahraničné hospodárske, politické a finančné mocenské centrá, ktoré pripravili Maďarov o slobodu i bezpečnosť. Za terajšej vlády Fideszu na čele s premiérom Viktorom Orbánom podľa slov predsedu Jobbiku ohrozujú slobodu a bezpečnosť Maďarov domáci oligarchovia, preto musí prevziať vládu Jobbik, ktorý sa postaví na stranu ľudu.

 

Jobbik bude v nadchádzajúcom období čeliť mohutnému komunikačnému útoku zo strany médií blízkych vláde, povedal Vona, ktorý je presvedčený, že to bude prejav strachu Fideszu z Jobbiku.

Vona sa snažil osloviť aj ľavicových voličov. Pripomenul proces transformácie svojej strany z ultrapravicovej na ľudovú a vyzval všetkých Maďarov na zomknutie v budúcoročných parlamentných voľbách.

 

Pred konferenčným centrom v XI. budapeštianskom obvode, kde Vona predniesol v poradí už siedmy výročný prejav o stave krajiny, protestovali členovia zakázanej Maďarskej gardy. Gardisti, ktorí sú nespokojní s tým, že predseda Jobbiku opustil ultrapravicové smerovanie strany, požadovali, aby Vona vrátil gardistickú vestu, v ktorej v roku 2010 skladal v parlamente poslanecký sľub.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies